A hores d'ara, la internacionalització del procés català ja no sorprèn a ningú. Després que el passat divendres el president Carles Puigdemont anunciés la data i la pregunta pel referèndum, diaris d'arreu del món han parlat del procés, sigui en articles purament informatius o d'altres amb caràcter més d'anàlisi. L'Interès, doncs, es trasllada ara en veure com aquests mitjans interpreten els últims esdeveniments a Catalunya o com preveuen els que vindran. 

Un dels pesos pesants del periodisme que ha parlat del referèndum català recentment és Tony Barber, especialista en política i economia europea, i actual editor de la versió europea del Financial Times. En un article publicat a l'edició d'aquest dilluns del diari, Barber veu el procés d'independència de Catalunya com "el xoc que posarà a prova l'estabilitat postfranquista d'Espanya", com una confrontació entre "la irresistible força del separatisme català" i l"'immobilisme del govern espanyol i les autoritats legals".

Tot i que l'analista deixa clar que encara està per veure si el referèndum s'acabarà duent a terme o no, la confrontació que genera és vista com "la crisi constitucional més aguda des de la mort del dictador Francisco Franco l'any 1975".

L'article assegura que Espanya deu la seva "estabilitat postfranquista" al sistema d'autonomies, bàsicament en el cas català i basc, i és aquesta l'estabilitat la que es posaria en dubte depèn de com acabi el procés i si l'Estat fa "un pas en fals". "Tot i que Madrid i els nacionalistes catalans han emmarcat la seva àmplia disputa en termes legals, i han evitat exposar-se o amenaçar amb la força, un pas en fals o una provocació per qualsevol de les dues parts en els propers tres mesos podria posar en dubte l'espai pel compromís", defensa.

Les opcions de Rajoy

Més enllà d'explicar com s'ha arribat fins aquí, fent un repàs de punts importants del procés, i d'explicar la posició del president Mariano Rajoy contra aquest referèndum, ja ben coneguda del per tots; el diari explicar els reptes en què es troba el mandatari espanyol. El periodista recorda que un 77% dels espanyols (sense comptar els catalans) creu que el president no està gestionant bé el "problema regional", i assegura que Rajoy està provant de "traçar una línia molt fina entre defensar la integritat territorial d'Espanya i no inflamar les tensions a Catalunya cedint davant els polítics del PP que estan impacients perquè adopti una línia més ferma". 

Altres parts de l'article són més descriptives, i serveixen per explicar al lector britànic (i mundial) què ha portat a catalans i espanyol a trobar-se en aquesta situació. Des de la constitució espanyola fins als percentatges de partidaris a la independència, passant, com no podria ser d'una altra manera, per la sentència de l'Estatut; el diari explica diversos episodis de la història catalana dels últims 40 anys. Fins i tot, hi surt el viatge als Estats Units que va fer el president Puigdemont, amb la conseqüent declaració de l'ambaixada dels EUA a Madrid recordant que vol una "Espanya forta i unida". 

El periodista no es posiciona en cap moment ni a favor ni en contra del referèndum català, això sí, en un moment de l'article recorda el cas escocès, tot contraposant obertament l'actitud del govern de Madrid amb la del govern britànic dirigit per David Cameron, que l'any 2014 va permetre el referèndum.