El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha avançat que a finals d'aquest trimestre, és a dir, als voltants del mes d'abril, la Generalitat preveu posar en funcionament el portal únic per reduir la burocràcia de la pagesia i ramaderia, donant resposta a una de les principals reclamacions del sector que s'ha manifestat massivament aquesta setmana arreu de Catalunya, tallant carreteres fins a ocupar Barcelona. En una entrevista aquest divendres al Cafè d'Idees, Mascort ha detallat que la intenció és facilitar l'accés al departament de tota la informació "hem de ser capaços de tenir bolcada tota la informació que tenim dels pagesos". El conseller ha explicat que la versió beta del projecte es va acabar a finals del 2023 i que ara la conselleria està provant amb pagesos, fructicultors, ramaders i viticultors per identificar errors i fer-lo més a mida de la pagesia. “A vegades les administracions pensen massa per a elles mateixes i poc en els usuaris”, ha afirmat. En relació amb la paperassa que ofega als pagesos —una de les seves principals reivindicacions— Mascort ha admès que cal "identificar quins tràmits es poden eliminar, facilitar i agilitzar" per tal de no sobrecarregar els pagesos amb burocràcia innecessària.
El president Pere Aragonès i el conseller Mascort es van reunir aquest dimecres amb una quinzena de representants del sector agrari al Palau de la Generalitat. Precisament, sobre aquesta reunió ha detallat que van quedar que es tornarien a trobar quan els pagesos volguessin "vam consensuar-ho així".
Competència deslleial a la pagesia
David Mascort ha lamentat que un dels principals problemes de la pagesia del país és que "no es guanyen la vida amb la seva feina" per diversos motius, entre els quals assenyala la normativa europea. Mascort defensa que els productes extracomunitaris hagin de complir les mateixes condicions que els europeus. En aquest sentit, ha reflexionat que si Europa "obliga els nostres pagesos a produir amb uns estàndards determinats no pot ser que vingui algú aquí a vendre el mateix producte sense complir amb les condicions que ens exigeixen".
El conseller ha enumerat una sèrie de mesures per aconseguir que els pagesos i ramaders catalans es guanyin la vida amb la seva feina, entre les quals ha assenyalat la construcció d'estructures arreu del país per facilitar els petits productors. A més, també ha parlat de la importància d'ajudar als que es dediquen a la ramaderia extensiva "promovent els seus productes, consumir productes d’aquí o productes de temporada".
Emergència per sequera
L'entrada en fase d'emergència 1 per la sequera el passat divendres ha vingut acompanyada d'una sèrie de restriccions que també afecten els pagesos i ramaders. Mascort ha obert la porta a revisar les restriccions, però ha remarcat la importància de llegir bé el pla especial de sequera, ja que hi ha "matisos". "En la ramaderia diem 50% de reducció, però sempre pel benestar animal preservant la supervivència dels animals, és a dir, han de reduir l'aigua, però sempre preservant que els animals puguin sobreviure".
En el context de la sequera que està patint tot el país ha insistit que el transvasament d'aigua de l'Ebre "no s'ha de fer", després que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) digués que plantejava tots els escenaris, també el del transvasament, ha recordat que el Parlament i el país s'han manifestat reiteradament en contra dels transvasaments. A més, ha confiat que això tampoc serà necessari gràcies a les mesures que s'estan posant en marxa per tal de poder generar més aigua a l'àrea de Barcelona. En aquest sentit, ha confiat que no s'arribi a l'escenari en què siguin necessaris els talls directes a l'aixeta del consumidor. Hi ha confiat per l'avenç de les accions per incrementar la regeneració d'aigua. Ha explicat que més de la meitat de l'aigua que es consumeix a l'àrea de Barcelona ve d'aquesta via i, per tant, aquesta es mantindrà. "Gairebé asseguraria que no hi haurà talls a l'aixeta", ha dit.
Sobre el neguit d'alguns sectors com el turístic per les restriccions interposades, Mascort ha recordat que tothom ha de fer esforços. Amb tot, ha reconegut els que ja ha fet i està fent aquest sector, però ha afegit que si ara s'han de fer més restriccions les ha d'assumir tothom. Mascort ha dit que el fet que no puguin omplir les piscines és un fet "tan greu" com que la indústria o l'agricultura hagi de reduir els seus consums.