La cúpula de la Fiscalia Anticorrupció ha continuat maniobrant per reduir l'impacte de la denominada Operació Lezo, que ha posat el PP sota una tempesta de sospites de corrupció que ja afecten directament no només el partit sinó també el Govern. El fiscal en cap anticorrupció, Manuel Moix -a la imatge-, ha decidit apartar del cas sobre les irregularitats en la gestió del Canal d'Isabel II un dels dos fiscals que des de fa 18 mesos investiguen l'expresident de la Comunitat de Madrid, l'empresonat Ignacio González. Però ha fracassat en l'intent.
En concret, es tracta del fiscal Carlos Yáñez, encarregat dels interrogatoris en el cas que dirigeix junt amb la fiscal Carmen García. Moix va ordenar a Yáñez que renunciés a la comissió de serveis per la qual el van destinar a la Fiscalia Anticorrupció a Madrid i tornés a Granada, on té assignada la seva plaça. Així ho avançava la cadena SER, que citava fonts de la Fiscalia i la Guàrdia Civil. Però finalment, el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha decidit mantenir Yáñez en la investigació.
La decisió s'encadena amb l'enfrontament desfermat a la Fiscalia Anticorrupció després que Moix provés d'impedir un dels escorcolls en l'operació contra Ignacio González. Precisament, Yáñez va rebutjar la proposta de Moix invocant l'article 27 de l'Estatut del Ministeri Públic, que regula com ha d'actuar el fiscal quan considera que ha rebut una ordre contrària a la llei o improcedent per part d'un superior.
La qüestió va provocar una tensa reunió de la junta de fiscals anticorrupció. Els membres de l'òrgan, una vintena, van donar suport a Yáñez, la qual cosa va forçar Moix, desautoritzat d'aquesta manera per la junta, a fer marxa enrere en la seva decisió.
En transcendir l'intent d'apartar Yáñez de la investigació, Moix ho havia negat. Segons ell, és Yáñez qui li va demanar de tornar a Granada i que aquest divendres li donaria una resposta. Moix també ha negat haver intervingut a l'Operació Lezo perquè no es dugués a terme un dels escorcolls policials.
Les actuacions de Moix -que dimecres també va reconèixer públicament que s'havien instal·lat micròfons al despatx d'Ignacio González- han creat un fort malestar a la fiscalia. Després d'intentar reduir la intensitat de les investigacions en l'Operació Lezo, Moix va anunciar que retirava del cas del 3%, sobre el pressumpte finançament irregular de CDC a través de comissions per adjuciacions d'obres públiques els dos fiscals encarregats, José Grinda i Fernando Bermejo. Els van substituir Teresa DUerto i Fernando Maldonado.
Catalá i Zoido en el punt de mira
El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va negar que Moix hagués ordenat que se suspenguessin actuacions a l'Operació Lezo, i va sostenir que la seva intenció era "ajudar" la investigació. Catalá s'ha situat en l'ull de l'huracà després que transcendís un SMS del novembre del 2016 dirigit a Ignacio González en el qual li deia: "Tant de bo es tanquin aviat els embolics". El ministre ha negat que en el missatge fes referència a qüestions judicials.
També el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha hagut d'explicar al Senat la reunió que va mantenir el seu número dos, José Antonio Nieto, amb Pablo González, germà de l'expresident de la Comunitat de Madrid i també empresonat. Zoido va assenyalar que el seu mà dreta no tenia ni idea que Pablo González seria investigat quan el va rebre.
Declaració de Rajoy per Gürtel
El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco va enviar Ignacio González a presó el 22 d'abril passat en relació amb la presumpta trama de corrupció articulada al voltant del canal d'Isabel II. I aquest dimarts va ordenar també presó eludible sota fiança de 100.000 euros a l'exgerent del Canal, Ildefonso de Miguel.
En aquest marc de creixents sospites sobre l'abast de les trames de corrupció que esquitxen el PP, el propi president del Govern espanyol i líder del partit, Mariano Rajoy, ha estat citat a declarar en el sumari per la primera fase de la trama Gürtel, sobre el presumpte finançament il·legal de la formació conservadora.
Rajoy, des de Montevideo, on està de viatge oficial, ha expressat el seu suport als ministres Catalá i Zoido, assegurant que "Qui la fa, la paga" i evidenciant d'aquesta manera la preocupació que s'ha instal·lat al seu Executiu espanyol per l'abast del nou cas de corrupció amb epicentre al PP madrileny.
L'Operació Lezo ha forçat la dimissió com a regidora i portaveu a l'Ajuntament de Madrid d'Esperanza Aguirre, com a resposta a l'intent de la direcció popular per concentrar en l'àmbit de l'antiga "lideressa" les responsabilitats.