Cap delicte. El fiscal anticorrupció ha demanat a la magistrada del jutjat d’instrucció 2 de L’Hospitalet de Llobregat que decreti l’arxivament de la investigació contra l’alcaldessa del municipi, la socialista Núria Marín, en  assegurar que no va cometre un delicte d’omissió del deure de perseguir delictes quan se la va alertar d’irregularitats en la gestió de les subvencions concedides el Consell Esportiu de L’Hospitalet (CELH). El Consell és una entitat privada sense ànim de lucre, que té a la junta càrrecs públics, com ara dos regidors de L’Hospitalet, que són els principals acusats i que van dimitir per aquesta causa: l’exregidor del PSC i expresident del Consell Cristóbal Plazai el segon tinent d’alcalde, Cristian Alcázar, que va dimitir el mes passat per aquesta investigació.

En l’escrit, comunicat avui, el fiscal Luís García Cantón afirma; “no hi ha elements, ni tan sols indiciaris, que permetin sostenir  fundadament una acusació” pel delicte d’omissió del deure de perseguir delicte perquè “la investigada va actuar sense cap ànim d’ocultació dels fets que es van posar en el seu coneixement, i en conseqüència, sense fer desistiment de les seves funcions que suposin un obstacle per a la investigació”.

Denúncia

El fiscal  recorda que Jaume Graells, quan era regidor de l’Hospitalet, va exposar a l’alcaldessa Marín  aquestes irregularitats comptables en el CELH, el febrer del 2020, i ella va demanar explicacions a Plaza i Alcázar, i en veure  que “donaven versions contradictòries” va encarregar una auditoria. Marín va dir després a Graells que l’auditoria s’havia paralitzat en judicialitzar-se el cas,  mentre ell ho va denunciar a la Unitat de Delincuencia Económica i Fiscal (UDEF) de la policia espanyola, que ha realitzat la investigació d’aquest cas. “Aquesta documentació ha d'estar i està al jutjat i no circulant per correus electrònics”, va dir Marín a Graells, segons recull el fiscal.

Recel policial

El fiscal insisteix que “l’actitud, el comportament i les decisions adoptades per la investigada no tenen encaix en la idea d’un desistiment de funcions patent, manifesta i total”, com exigeix el delicte que se li imputa. Hi afegeix que aquesta investigació va començar sense la seva incriminació i que va ser, a posteriori, amb les perquisicions policials, que es dedueix la seva  omissió. En l’escrit, el fiscal també qüestiona  les deduccions de la unitat investigadora de la policia espanyola, que fa responsable Marín dels delictes de prevaricació i malversació de fons “pel seu únic motiu de la seva condició d’alcaldessa, que la converteix en la màxima responsable de les decisions de l’Ajuntament”. I sosté: “És excessiu aplicar aquest raonament,  i convertir a qualsevol primer edil en blanc per presumpció extensiva de les denúncies o querelles que puguin interposar-se contra qualsevol autoritat o funcionari d’àmbit local per falta d’indicis que permetin deduir el contrari.”

En definitiva, a falta d’indicis, i davant una pericial molt complexa sol·licitada, el fiscal proposa que s’arxivi la causa contra l’alcaldessa Marín, com ja havia demanat el seu advocat, Fermín Morales.