La Fiscalia Superior de Catalunya ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que no admeti a tràmit la querella que va presentar el grup parlamentari de Vox pel delicte de prevaricació contra els membres de la Mesa del Parlament de JxCat i la CUP per haver admès a tràmit la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que demanava aixecar la declaració d'independència de Catalunya, segons han confirmat a ElNacional.cat, aquest dimecres. En la querella, el partit ultra sol·licitava que, com a mesures cautelars, es requereixi a la Mesa del Parlament perquè freni la tramitació d'aquesta Iniciativa Legislativa Popular (ILP), presentada per Solidaritat Catalana per la Independència (SI) i que va prosperar gràcies als tres vots a favor de Junts i la CUP, amb la negativa del PSC-Units i l'abstenció d'ERC i malgrat comptar amb l'informe en contra del lletrat Xavier Muro.
L'avançament de les eleccions de Catalunya, celebrades el passat diumenge, va deixar sobre la taula aquesta proposta legislativa, que ara haurà de valorar la nova Mesa del Parlament que es conformi. Una realitat difícil després de la reculada dels partits independentistes, especialment la CUP i ERC, mentre han crescut la representació de partits espanyolistes com el PP i Vox. La formació de Ciutadans, ara desapareguda de la cambra catalana, també va presentar una denúncia contra els avaladors de la ILP per la independència.
Tres imputacions
En el seu informe, Muro, que és secretari de la comissió de control de la ILP, argumentava que la iniciativa "no se cenyeix a l'àmbit estricte de les competències de la Generalitat" i "no busca la fonamentació en la Constitució o l'Estatut, ja que pretén aprovar una 'declaració d'independència', establint un procediment a aquest efecte". Per això, Vox sol·licitava que es prengui declaració a Muro en qualitat de testimoni, i que citi als tres querellats -Anna Erra, Aurora Madaula (JxCat) i Carles Riera (CUP)- en qualitat d'investigats. La formació d'extrema dreta considera "palmàriament inconstitucional" l'admissió a tràmit de la iniciativa i, per tant, creu que la Mesa del Parlament "tenia l'obligació legal d'inadmetre a tràmit la Iniciativa Legislativa Popular controvertida". Dels tres citats, només Anna Erra ha tornat a ser elegida diputada en les eleccions del 12-M.
Ni prevaricació ni desobediència
En l'escrit, la fiscal Assumpta Pujol sosté que els tres membres de la Mesa no han comès el delicte de prevaricació administrativa, sinó que van "actuar en l'exercici de les funcions polítiques pròpies de la Mesa del Parlament", i exposa jurisprudència en la qual es distingeix l'acte administratiu enfront d'una resolució "arbitrària" administrativa. També descarta que hagin comès el delicte de desobediència, com diu Cs, perquè no van desobeir a cap resolució.
La iniciativa
La iniciativa legislativa popular de la proposició de llei de Declaració d'Independència de Catalunya recull que la "decisió de declarar la independència li correspon al poble de Catalunya com a titular de la sobirania nacional, i al Parlament de Catalunya com a representant seu democràticament elegit". En aquest sentit, el text busca facultar el Govern per "negociar el reconeixement internacional" de la declaració d'independència i concreta que aquesta serà efectiva "quan sigui aprovada la llei, quan sigui negociada amb la comunitat internacional la forma i el moment de la declaració d'independència i quan sigui declarada per una majoria de diputats en sessió solemne del Parlament de Catalunya convocada a tal efecte". Amb la nova cambra catalana escollida el 12-M, sembla ben difícil que s'iniciï la seva tramitació.