Nous moviments a la Fiscalia General de l’Estat que permeten anticipar quin serà el desenllaç del xoc latent entre Álvaro García Ortiz i els fiscals del Tribunal Suprem. El fiscal general de l’Estat fa el primer pas i prepara el terreny per enfrontar-se als fiscals del procés: ha demanat als fiscals de sala que, “en previsió de l’activació dels mecanismes estatutaris”, es reservin el pròxim dimarts, 18 de juny, per a la “possible celebració” d’una Junta de Fiscals de Sala. A aquest extrem s’hi arribarà si, com és previsible, García Ortiz contradiu el criteri dels quatre fiscals del Suprem i es mostra partidari a amnistiar la malversació atribuïda a Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i la resta d’exconsellers pel referèndum de l’1 d’octubre. Fonts fiscals indiquen que la decisió d’avui encara no implica la convocatòria oficial. Perquè aquesta arribi, caldrà que el fiscal general doni l’ordre, amb una tesi contrària a la dels quatre fiscals del procés, i ells reiterin la negativa i invoquin l’article 27 de l’Estatut del Ministeri Fiscal.

Què vol dir tot això? Context: estem encara a l’espera que el fiscal general de l’Estat elabori un informe jurídic en el qual reveli oficialment quin és el seu posicionament sobre si es pot o no amnistiar la malversació de Puigdemont, Junqueras i la resta d’exconsellers. Tot indica que el seu raonament serà favorable a amnistiar-los i, per tant, contrari a la tesi dels fiscals del Suprem. I es consumarà el xoc: García Ortiz els ordenarà que han de pronunciar-se en aquesta direcció i els fiscals del procés, oposant-s’hi, recorreran a l’article 27 de l’Estatut del Ministeri Fiscal: la Junta de Fiscals de Sala debatrà els dos informes i García Ortiz, després d’escoltar totes les posicions, manifestarà el seu criteri definitiu. La seva posició “podrà coincidir o no amb l’opinió majoritària”, segons apunten a ElNacional.cat fonts fiscals, ja que el fiscal general sempre té l’última paraula.

La Junta de Fiscals de Sala està presidida pel fiscal general i està integrada per la tinent fiscal del Tribunal Suprem, María de los Ángeles Sánchez Conde, i els fiscals de sala. La fiscal en cap de la secretaria tècnica, Ana García León, actua com a secretària. En total, són 38 fiscals. La reunió es preveu llarga, ja que tots els assistents, començant per l’últim que va ser nomenat i acabant pel més antic, hauran d’exposar el seu argument jurídic, segons relaten fonts fiscals a aquest mitjà.

📝 Els fiscals del Suprem reiteren el seu rebuig a amnistiar Puigdemont i Junqueras per malversació

📝 L’escrit dels fiscals del Suprem: portar l’amnistia al TJUE i mantenir l’ordre de detenció de Puigdemont

 

Els fiscals del Suprem, contraris a amnistiar Puigdemont i Junqueras

Just ahir, els quatre fiscals que van portar la causa del procés al Tribunal Suprem van ratificar la seva negativa total a amnistiar el delicte de malversació. En un dur escrit, el seu argument era clar: “Resulta indubtable que els processats Puigdemont, Comín i Puig, i els condemnats per sentència ferma Junqueras, Turull, Romeva i Bassa, com a receptors de les despeses, van sostreure per si mateixos cabals públics en forma de milions d’euros”, cosa que “implica un enriquiment personal, ja que van poder disposar de fons públics per a les seves finalitats il·lícites”. Esgrimeixen que el seu objectiu era “executar un projecte inconstitucional de desintegració d’Espanya i proclamació d’independència contra les decisions del Tribunal Constitucional i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya”. “Aquests fons no han estat restituïts”, conclouen.

A la seva justificació, assenyalaven que “la malversació de cabals públics va suposar un benefici patrimonial per als autors”, ja que els van destinar a “l’elaboració, desenvolupament i concreció del seu projecte il·legal, que els va produir un indubtable benefici patrimonial”. “Decidits tant sí com no a celebrar el referèndum il·legal, coneixien perfectament la magnitud de despeses i la necessitat d’obtenir-los recorrent, amb clamorosa infracció del deure de custòdia, a la seva sostracció de l’erari públic de tots els espanyols”, apuntaven. “Amb ànim de lucre es van apropiar dels fons públics i, fora de la seva funció pública i legal, assumint-ne facultats de titularitat, els van destinar al pagament d’aquells que ells mateixos havien contractat en contractes públics il·lícits per dur a terme les activitats que formaven el procés en la seva globalitat”, afegeixen.

Els fiscals del Suprem demanaven al fiscal general que ordeni l’aplicació de l’amnistia “per escrit”

A més, els fiscals del procés deien directament a Álvaro García Ortiz que, si no està d’acord amb la seva tesi i considera que l’amnistia s’ha d’aplicar en tots els supòsits, “ho haurà d’ordenar per escrit de manera motivada i fundada” i haurà de convocar la Junta de Fiscals de Sala. Aquesta és justament la porta que ha obert avui el fiscal general. Si manté finalment la decisió sobre l’aplicació de la llei a la malversació, “caldrà que dicti un decret motivat que acordi l’avocació de la causa per ser despatxada pel fiscal general de l’Estat o qui designi a aquests efectes”. Per tant, ells renunciarien a fer aquest paper.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!