“Amb el convenciment que la continuïtat en el càrrec és el menys costós i més prudent per a la institució a mitjà i llarg termini, i que en realitat reforça la independència de la Fiscalia, anuncio la meva intenció de continuar exercint les meves responsabilitats com a fiscal general de l’Estat”. Álvaro García Ortiz no dimiteix i reivindica el seu dret a defensar-se davant de la causa que ha obert el Tribunal Suprem contra ell per revelació de secrets en el cas de la parella d’Isabel Díaz Ayuso. En un comunicat, el fiscal de l’Estat reitera que tenia la necessitat de replicar les “falsedats” que “comprometia la imatge de la institució i d’alguns dels seus integrants” i insisteix que la nota de premsa de la Fiscalia s’enquadrava en “l’àmbit de les competències” que la Constitució Espanyola i l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal “encomanda” a la Fiscalia: “informar dels assumptes rellevants que conegui per garantir el dret de la ciutadania a rebre informació veraç”. Així mateix, també celebra que l’atribució de la condició d’investigat permetrà que pugui “exercir plenament” el seu dret de defensa, donat que, fins ara, la investigació judicial “s’ha desenvolupat sense que hagi pogut fer-ho”.
📝 El Suprem obre una causa contra el fiscal de l’Estat per revelació de secrets en el cas de la parella d’Ayuso
Això sí, el fiscal general de l’Estat subratlla que l’obertura del procediment judicial “imposa la màxima prudència” en els seus pronunciaments per “evitar que puguin interpretar-se com una interferència en el procés o una influència” als magistrats del Suprem. “L’atribució de la condició d’investigat al Fiscal General de l’Estat és inèdita al nostre país i obliga a fer una profunda reflexió sobre els fets que la motiven, les circumstàncies que l’envolten i les conseqüències que pot generar no només en la futura actuació del Ministeri Fiscal, sinó en tota la Justícia espanyola”, argüeix.
“No desconec l’afectació que suposarà en la feina dels fiscals del nostre país”
Finalment, Álvaro García Ortiz reconeix que és “conscient” de la “repercussió pública de la notícia” i de “l’afectació que suposarà en la feina” dels fiscals espanyols. “Però és, precisament, la ponderació d’aquestes circumstàncies el que em persuadeix per continuar exercint plenament les meves atribucions legals com fins ara he fet fins ara: amb ple respecte a la Llei i a l’estat de dret”, esgrimeix. I anuncia que ha convocat per a demà la Junta de Fiscals de Sala i al Consell Fiscal per “fer-los partícips d’aquesta decisió, proporcionar les explicacions oportunes i escoltar com es dignin manifestar”.
👤 Qui és Álvaro García Ortiz, el fiscal general imputat pel Suprem
El Suprem aprecia un “perjudici derivat de les revelacions” dels correus de l’advocat d’Alberto González Amador
La reacció del fiscal general de l’Estat ha arribat una hora i mitja després que el Tribunal Suprem hagi anunciat que ha acordat per unanimitat obrir una causa contra ell per revelació de secrets en la investigació de presumpte frau fiscal d’Alberto González Amador, la parella d’Isabel Díaz Ayuso. L’Alt Tribunal reconeix que, de la transcripció de la nota controvertida, es dedueix que, “aparentment, no hi ha informació indegudament revelada, davant del coneixement públic dels fets”, però argumenta que, de la instrucció del TSJM, sí que “es desprèn que hores abans de la nota de premsa, els correus entre el fiscal del cas i el lletrat del particular van ser revelats” quan estaven “en poder” del fiscal general de l’Estat i de la fiscal en cap provincial. “La revelació del correu del dia 2 de febrer del 2024 pot tenir repercussió en el dret a la presumpció d’innocència. Es tractava d’una proposta reservada, no compatible amb la missió d’informació a l’opinió pública. Malgrat que la revelació pogués tenir eficàcia probatòria residual, això no és obstacle per apreciar, almenys en aquest moment processal, un perjudici derivat de les revelacions”, sosté la providència.
Així mateix, relata que les “informacions contingudes en aquesta nota informativa ja havien estat tretes a la llum” per diferents mitjans de comunicació, especialment, el correu electrònic de l’advocat del González Amador dirigit a la Fiscalia Provincial de Madrid en el qual manifestava que, de comú acord amb el seu client, assumia la comissió de dos delictes fiscals “reconeixent íntegrament els fets”. A més, recorda que des del mes de juny, quan García Ortiz va enviar un escrit indicant que la difusió de la nota no s’hagués produït sense la seva autorització i sense les seves instruccions expresses i directes, es va deixar d’investigar, per exemple, “com van tenir accés els mitjans de comunicació als correus, hores abans a donar publicitat a la nota informativa, quan estaven en poder del fiscal general de l’Estat i de la fiscal en cap provincial”. I aquí és on vol posar la lupa.