El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha defensat el recurs que els fiscals del Tribunal Suprem han presentat contra la interlocutòria del magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, per tal que s'apliqui al president a l'exili, Carles Puigdemont, el delicte de desordres públics agreujats i no només el de malversació. García Ortiz ha reivindicat que la missió de la Fiscalia és evitar que hi hagi "espais d'impunitat" encara que hi hagi reformes legals, entenent que "hi ha conductes que sempre han de ser castigades". Així, el fiscal general ha defensat la mà dura contra el president Puigdemont malgrat la derogació de la sedició.
El màxim representant del Ministeri Fiscal ha valorat la discrepància entre el magistrat i la Fiscalia com qualsevol altra "controvèrsia jurídica" i li ha tret importància afirmant que "l'estat de dret és així". "Si no hi estem d'acord, si els fiscals que porten la causa del procés no estan d'acord amb la interlocutòria judicial, simplement exposa la seva tesi, manifestant el seu recurs", ha apuntat García Ortiz.
En aquest sentit, ha explicat que la diferència jurídica entre la tesi de Llarena i els quatre representants del Ministeri públic, "bàsicament, es recull als desordres públics". "Nosaltres entenem que no hi ha espais d'impunitat, que aquests espais es poden emplenar a través de l'aplicació dels tipus penals que queden després de la derogació de la sedició", ha asseverat el fiscal general, que ha afegit que exposaran, "com és normal i natural en dret", la seva tesi "a la sala del Tribunal Suprem per veure quina decisió pren".
Ultimen el criteri per revisar les condemnes de malversació
García Ortiz també ha informat que la pròxima setmana estarà enllestit el decret amb el qual fixarà el criteri únic d'aplicació en les revisions de condemnes per malversació després de la reforma del Codi Penal, que en alguns casos implicarà la reducció de penes. El fiscal general de l'Estat ha manifestat que sempre que hi ha una modificació del Codi Penal "s'obre un període de reflexió sobre què succeirà amb les causes que han estat penades amb l'anterior legislació, què passarà amb aquelles que seran jutjades i quina serà la postura de la Fiscalia", que, ha recordat, "és única a tot el territori i ha de tenir un criteri unificat".
Malgrat que ha reconegut que els temps amb què s'estan produint els canvis "són una mica accelerats", ha assegurat que el decret que establirà aquest criteri estarà redactat "la setmana que ve sense cap mena de dubte". "Espero que a principis de la setmana vinent puguem tenir un text per oferir a tots els fiscals aquest instrument d'unificació que aclarirà, almenys, la postura de la Fiscalia", ha afirmat.