El fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, desmenteix “taxativament” que hagi pressionat el fiscal del Tribunal Suprem, Álvaro Redondo, perquè s’oposés a investigar Carles Puigdemont per terrorisme en el cas del Tsunami Democràtic. En una breu nota de premsa, García Ortiz afirma que “ha respectat i respecta absolutament la llibertat de criteri d'Álvaro Redondo” i, per tant, “nega rotundament les informacions que afirmen que ha influït” en la seva decisió. Aquesta ha sigut la ràpida resposta de García Ortiz a la publicació d’El Mundo que assegura que Álvaro Redondo va redactar un primer informe favorable a investigar Puigdemont per terrorisme i que, després de reunir-se amb el fiscal general de l’Estat, va canviar de parer i en va elaborar un segon en sentit contrari.
Així mateix, el fiscal general “rebutja qualsevol insinuació que qüestioni la professionalitat i honorabilitat” dels fiscals de l'Audiència Nacional i del Tribunal Suprem que han informat sobre aquesta causa. Finalment, Álvaro García Ortiz ha anunciat que “requerirà formalment els mitjans que han difós informacions sobre les suposades pressions perquè rectifiquin immediatament la informació difosa”.
“No vaig rebre ni un mínim suggeriment per part del fiscal general”
Per la seva banda, el fiscal del Tribunal Suprem, Álvaro Redondo, relata la cronologia dels fets. Explica, en una nota enviada als mitjans, que el dimecres 24 de gener, l'endemà que se li encarregués, “per estricte torn regular de repartiment”, respondre a Manuel García-Castellón, va redactar “un primer esborrany intern, com a document de treball, sense caràcter de document processal”. Més tard, i després d'un “estudi profund i exhaustiu dels complexos fets relatats en una exposició de més de cent folis, així com de la doctrina del Tribunal Suprem”, va elaborar l'esborrany de ponència per a la junta de Fiscals, en el qual concretava que “els fets no constituïen concretament un delicte de terrorisme”.
Posteriorment, el dimarts 30 de gener, va anar a una audiència amb el fiscal general de l'estat, en la qual li “va avançar succintament el sentit de l'esborrany de ponència”. “El fiscal general se'n va donar per assabentat verbalment, sense donar-me cap instrucció, i no va considerar necessari rebre, com li vaig oferir, i era totalment procedent, ni tan sols una còpia del dit esborrany”, exposa Álvaro Redondo. El fiscal del Tribunal Suprem desmenteix que hagi rebut “cap instrucció” de García Ortiz: “No vaig rebre, no ja una instrucció, sinó tan sols un mínim suggeriment per part del fiscal general de l'Estat sobre la posició jurídica que havia d'assumir”. Álvaro Redondo també explicita que el seu sistema informàtic demostra que va elaborar l'esborrany de ponència “diversos dies abans de ser rebut en breu audiència pel fiscal general”.
El fiscal del Tribunal Suprem coincideix amb el fiscal de l’Audiència Nacional
El document presentat per Álvaro Redondo segueix la tesi del fiscal de l’Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, que va considerar que no hi ha prou indicis per procedir contra Puigdemont i que els fets no són constitutius de terrorisme, sinó de desordres públics greus. L’informe de Redondo encara no és definitiu, ja que s’ha de sotmetre a l’examen de la Junta de Fiscals del Penal del Suprem, que se celebrarà dimarts.
El PP reclamava “aclariments i transparència” al fiscal general
A primera hora d'aquest dilluns, el PP havia exigit “aclariments i transparència” al fiscal general. En una entrevista a Las Mañanas de RNE, i després de convidar-lo a explicar-se al Congrés dels Diputats, la secretària general dels populars, Cuca Gamarra, ha reclamat que, “davant la gravetat” dels fets, les explicacions “no poden esperar i s’haurien de produir públicament i de manera transparent” avui mateix. “Si es parla de dos informes amb un canvi de posició en un assumpte de tanta transcendència, no pot quedar cap dubte sobre la imparcialitat de qui signarà aquest informe”, ha proclamat Cuca Gamarra.