Primera pedra a la llei d'amnistia. El Fiscal General de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha convocat els quatre fiscals de Suprem del procés per unificar criteris en l’aplicació de la llei de l’amnistia i tancar divisions, aquest dijous, el mateix dia que el Congrés dels Diputats ha aprovat definitivament aquesta norma que  esborra tota responsabilitat per haver impulsat la independència de Catalunya. Els fiscals del Suprem ja han alertat al seu superior que no es poden amnistiar la malversació de l'1-O, segons fonts presents a la reunió. És a dir, les causes que afecten el president Carles Puigdemont, i exconsellers a l'exili Toni Comín i Lluis Puig, i als presos polítics condemnats i indultats, com el líder d'ERC Oriol Junqueras,  i el secretari general de Junts, Jordi Turull, així com els excàrrecs de Junts i ERC pendents de jutjar al TSJC i al jutjat d'instrucció 13 de Barcelona. 

Des de la Fiscalia General de l’Estat (FGE) només  han informat  que són “reunions de treball per coordinar l’actuació de la Fiscalia en tots els ordres jurisdiccionals i en totes les instàncies.”. També s’ha convocat el fiscal  que actua davant el Tribunal de Comptes. "S'han abordat els camins processals per a l'aplicació de la llei en totes les causes a les quals afecta", ha afirmat la portaveu de la FGE, que ha anunciat que la reunió ha acabat a les 12 del migdia. 

L'ordre de detenció, en mans del jutge Llarena

Amb aquest posicionament, els fiscals del Suprem també qüestionen que es pugui aixecar l'ordre de detenció  a l'Estat espanyol de Puigdemont i els exconsellers. La llei d'amnistia  indica que l'aixecament d'aquesta mesura cautelar ha de ser "immediatament". La decisió final està en mans del jutge instructor del Suprem de l'1-O, Pablo Llarena, el qual ha de decidir si compleix la llei o eleva una consulta al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE). El magistrat, com fixa la llei i és habitual, consultarà primer a la Fiscalia i a les parts  personades sobre què s'ha de fer. Ara bé, tot això, no es podrà activar fins que la llei d'amnistia es publiqui al BOE, i ara no es preveu que sigui fins a la setmana vinent.

Reunió amb els fiscals de Catalunya


Aquest divendres, García Ortiz rebrà a Madrid el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, els quatre fiscals provincials i els sis caps d'àrea. L'equip de la fiscal en cap de Barcelona, Neus Pujal, és el que tindrà més casos per resoldre perquè s'acumulen les causes contra activistes i manifestants, que Alerta Solidària  ha situat en prop de mig miler. Els fiscals d'àrea tindran sobre la taula la persecució  d'alcaldes per permetre la votació de l'1-O, tot i que ja  queden una minoria de casos.

La malversació, un escull per amnistiar

Tot i les discrepàncies ben visibles a la Fiscalia entre els anomenats grups progressistes, o propers al PSOE, i els conservadors, al PP, hi ha un consens compartit sobre  la malversació de fons i l'1-O. La Fiscalia  ja va mostrar el seu posicionament i no va acceptar la reforma feta pel PSOE i ERC que sosté que s'aplicarà un càstig menor si l'ús de diners públics no implica l'enriquiment personal. La llei d'amnistia recull aquest delicte, però, ja s'avança que el Tribunal Suprem presentarà al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) una consulta si els delictes de corrupció, com la malversació, es poden amnistiar i són respectuosos amb el dret de la Unió.

Favorables al terrorisme de Tsunami

Els fiscals del Suprem Consuelo Madrigal, Fidel Cadena, Javier Zaragoza i Jaime Moreno  no s’han amagat de defensar un càstig exemplar contra els independentistes catalans, i fins i tot van defensar el delicte de terrorisme en la causa de Tsunami Democràtic, mentre el parer oficial de la Fiscalia va ser descartar-lo. La Fiscalia és un òrgan jeràrquic  i s’ha de respectar el que dicti el fiscal general, malgrat que hi ha mecanismes perquè els fiscals expressin les seves discrepàncies. Precisament, ha transcendit que els fiscals del Suprem ja preparen un informe d'oposició a la llei.

Pressions a García Ortiz

En els darrers mesos, el fiscal general de l'Estat està rebent una forta oposició del grup majoritari a la Fiscalia, dominada per la conservadora Associació de Fiscals (AF), la qual l'ha criticat obertament per no permetre el debat i que el Consell Fiscal no realitzés un informe sobre la llei de l'amnistia del Procés. A més, el Tribunal Suprem, també dominat per la branca més conservadora, ha acceptat  a tràmit la denúncia contra  el seu nomenament, i ha descartat apartar els magistrats que García Ortiz va recusar en considerar que havien perdut la seva imparcialitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!