El fiscal Ángel Bodoque ha justificat que l’Audiència Nacional pugui rebaixar la condemna a Manuel Puentes Saavedra per haver incriminat l’advocat Gonzalo Boye de blanqueig de capitals, segons ha afirmat aquest dimecres, durant la segona part del seu informe en el judici del cas Mito. En concret, el representant del Ministeri Públic ha afirmat que Puentes Saavedra “no té motius espuris” quan el juliol de 2019 va acusar Boye d’intentar recuperar uns 890.000 euros comissats per la policia a l’aeroport de Barajas, el febrer de 2017, i que eren diners del principal acusat José Ramon Prado Bugallo, conegut per Sito Miñanco, versió ratificada en el judici. Boye sempre ha defensat que Manuel González Rubio és qui li va fer l'encàrrec professional per recuperar aquests diners perquè eren seus, i no de Prado Bugallo.
El representant del Ministeri Públic ha assegurat que “la delació està recollida en l’article 376 del Codi Penal”, el qual permet que un tribunal apliqui atenuants a penedits i que delatin operacions delictives no descobertes. Això no obstant, el fiscal ha insistit que la incriminació de Puentes Saavedra no va ser clau en aquest cas perquè Boye “ja era sospitós des del 2017”. La magistrada, però, no va imputar al penalista fins a l’octubre de 2019, després de ser delatat.
El fiscal ha mantingut la petició de 10 anys de presó per a Puentes Saavedra pels delictes de blanqueig de capitals i de falsificació documental, i oficialment no ha demanat una rebaixa de la condemna, tot i deixar-ho en mans del tribunal. Per a l’advocat de Carles Puigdemont, el fiscal també ha mantingut la petició del seu càstig: 9 anys i 9 mesos de presó.
Cap vulneració de drets
Bodoque també ha negat que s'hagin vulnerat drets fonamentals a Boye en l'escorcoll del seu despatx professional, com ell ha denunciat, i per això ha demanat que es declari nul i s'arxivi el seu cas. El fiscal ha assegurat que el tractament penal del cas de Boye va ser "exquisit" i sense publicitat fins que es va aixecar el secret.
En la seva explicació, el fiscal ha exposat que la magistrada instructora va obrir una peça separada secreta per investigar Boye i ordenar l'escorcoll del seu despatx, així com el decomís de proves en el seu mòbil i ordinador. Ha insistit que "no s'ha vulnerat el seu secret professional", ja que des del jutjat es va estar expurgant tot el que no tenia relació amb la seva tramitació de la recuperació dels diners de Barajas. També ha retret a Boye que la llei el protegeix per assessorar els seus clients, però "no per a facilitar accions delictives". Sosté que així ho va fer amb la presentació d'unes lletres canviàries ja utilitzades en el procediment contenciós, i que els diners que volia recuperar al Seplac no eren de Manuel González Rubio, sinó de Prado Bugallo. El fiscal també ha assegurat que "no és preceptiu" que el Seplac informi la Fiscalia si té sospites que els diners eren de procedència il·lícita, en aquest cas suposadament del narcotràfic, i que ja ho investigava l'Audiència Nacional.
Amb tot, el fiscal ha admès que es va usar l'informe de Boye, en el qual preparava la seva defensa, després de la incriminació de Puentes Saavedra, i on es recullen WhatsApp amb Isabel Prado. Fins i tot, n'ha llegit alguns durant el judici.
L'extradició a Colòmbia frenada
En el seu interrogatori en el judici, Puentes Saavedra va revelar que diferents agents de la policia espanyola l'havien anat a veure a la presó per si sabia fets delictius, que el "podrien ajudar". Tots i aquests contactes policials, el fiscal ha descartat que s'hagi frenat l'extradició de Puentes Saavedra a Colòmbia, on era sospitós d'encarregar un crim, ni d'evitar d'entrar a la presó per un altre cas de tràfic de drogues per la seva addicció. Ha exposat que les causes són de diferents tribunals i qui ho afirma "no sap com funciona el sistema judicial espanyol".
Acusació oposada al fiscal
Finalment, en la sessió d'aquest dimecres, l'advocat d'un dels agents de la policia ferits, representat com acusació particular, ha contradit la versió del fiscal, i ha assegurat que els diners de Barajas eren de González Rubio i, per tant, que se li entregui els 263.000 euros d'indemnització sol·licitada per les ferides de bala sofertes pels trets de González Rubio, quan van entrar a la seva nau d'Alpedrete. Precisament, abans del judici, l'advocada de González Rubio ja va demanar al tribunal l'entrega d'aquests diners perquè li compti com una atenuant.
El judici continua aquest dijous a l'Audiència Nacional amb els informes dels advocats defensors.