La Fiscalia de Girona ha demanat que no s’admeti a tràmit la querella contra l’agent de la policia espanyola Maria Perelló Amengual que -amb el nom fals de Maria Isern Torres- es va infiltrar en els moviments socials de Girona i Salt a partir del 2020 i que va mantenir una relació sentimental amb Òscar Campos, vinculat a diferents moviments i entitats com ara Òmnium Cultural, segons l’escrit avançat per la Directa i al qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dimarts. En concret, la fiscal descarta que la policia hagi comès els delictes de tortures, contra la intimitat, lesions i revelació de secrets perquè sosté que va ser habilitada per la direcció de la policia espanyola -tot i que sense control judicial- i que “la seva missió era l’obtenció d’informació”, després de la declaració d’independència de Catalunya el 2017, i suspesa,vuit segons després, pel mateix govern català.
En l'escrit, la fiscal hi assegura que l’objectiu de l’agent infiltrada era: “Tractar d’impedir el desenvolupament d’accions de caràcter radical-violent en el marc de l’estratègia global secessionista”. El moviment independentista català va promoure manifestacions massives i talls de vies de tren i autopistes contra la sentència del procés per part del Suprem, el 2019. Res més.
"Relació d'igualtat" i "cap mitjà il·lícit"
Fins i tot, la fiscal hi assegura que va "haver-hi una relació d'igualtat" perquè Campos també va conèixer aspectes de la vida privada de l'agent, referint-se al fet insòlit que parlava amb la seva mare, i que les relacions íntimes van ser "consentides" per les dues parts. "No va usar cap mitjà il·lícit", assegura. L'agent va ser descoberta l'estiu del 2023, tal com es recull en el documental de TV3, on ella confessa que hi ha infiltrats policials "per tota Espanya".
Pel que fa a les lesions psíquiques patides per Campos, la representant del Ministeri Fiscal sosté que "no hi ha cap nexe de casualitat" que es puguin atribuir al descobriment que la seva parella , en realitat, era una agent de la policia infiltrada. Hi raona que el dany psicològic patit podria ser el mateix que el trencament d'una relació sentimental.
Finalment, la fiscal també treu ferro que la policia participés en una reunió amb l'advocat de Campos per preparar l'estratègia de defensa sobre la seva imputació per una protesta de bloquejar vies del tren a Girona. "Va ser convidada per ell, com la seva parella", manifesta la fiscal, que insisteix que infiltrar-se en les entitats "per a la captació d'informació per garantir l'ordre i la seguretat pública estava en el desenvolupament les seves funcions".
Per tot això, descarta que l'agent hagi de ser investigada, ni els seus superiors policials. També fa referència que l'Audiència de Barcelona ja ha arxivat la causa d'un policia infiltrat a moviments de Barcelona, cas del qual Irídia ja ha anunciat que ha demanat empara al Tribunal Constitucional perquè faci investigar les infiltracions policials.
Sense empara legal
Precisament, l’advocat Benet Salellas, que porta l’acusació d’Òscar Campos, ha criticat obertament a X el posicionament de la Fiscalia perquè sosté que “existeix una figura legal, no prevista a la llei, d’agent infiltrat d’intel·ligència, que obvia tots els drets” i es pregunta per què requereix la informació si no és per obtenir proves penals. És a dir, per a un procés judicial, i amb el control d'un jutge.
La @fiscal_es considera que existeix una figura legal -no prevista a la llei- d'agent infiltrat d'intel·ligència que pot obviar tots els límits dels drets fonamentals perquè la seva funció no és obtenir proves penals. Però llavors, la informació per a què és? Cas @gi_infiltrada pic.twitter.com/a0B2DcyLK5
— salellas advocats (@salellasadv) January 21, 2025
Ara, la titular del jutjat d’instrucció 3 de Girona ha de resoldre si accepta la querella presentada per l’advocat Benet Salellas, en nom d’Òscar Campos, i també de les entitats afectades: Òmnium, la CUP, l’Associació Ateneu Popular de Girona, l’Associació no al Racisme de Girona i Salt i la Federació d’entitats Socioculturals de Salt.
Investigat pel CNP i la Guàrdia Civil a Tsunami
A més de ser controlat per la policia infiltrada, Òscar Campos ha estat investigat per la Guàrdia Civil en la causa de Tsunami Democràtic, que va investigar l'Audiència Nacional, bona part en secret, i que finalment el jutge Manuel García-Castellón es va veure obligat a tancar, l'estiu passat, per no haver fet correctament una pròrroga. La causa de Tsunami va ser derivada pel jutge del cas Volhov, de Barcelona a Madrid, i els expedients de la policia posaven el nom de Campos, entre altres activistes. És a dir, l'agent infiltrada hauria informat dels seus moviments, tot i que no tenia el control d'un jutge, com obliga la llei a l'agent infiltrat.
Paral·lelament, Campos també va ser acusat per haver baixat a les vies del tren i bloquejar la circulació de l'AVE a Girona el 2018, causa coneguda per 21 raons, en referència als investigats, que va ser un dels primers judicis suspesos per la llei d'amnistia.