La mateixa reclamació però amb interpretacions oposades. La fiscal ha mantingut la petició de 3 anys i 6 mesos de presó per al Carles, veí de Sants, detingut durant la protesta per l’empresonament del raper Pablo Hasél, la nit del 20 de febrer de 2021, i jutjat aquest dimarts a l’Audiència de Barcelona. La fiscal ha demanat que se li apliqui el delicte de desordres públics anterior a la reforma, aprovada el desembre passat, en considerar-la més beneficiosa, malgrat que ara no existeix l’agreujant d’actuar en manifestacions, que li aplica. Per la seva part, l’advocat del Carles, Eduardo Cáliz, d’Alerta Solidària, ha demanat la seva absolució en assegurar que no ha quedat acreditada l’acusació. A més, també ha demanat que se li apliqui l’antic Codi Penal perquè no castigava l’obstaculització de vies, com ara. És el segon cop que la Fiscalia en un judici demana que s’apliqui el delicte de desordres antic a un manifestant, almenys a l’Audiència de Barcelona: el primer va ser a Dren, que va estar en presó preventiva durant un mes, a la presó de dones Wad -Ras, per manifestar-se contra la sentència als líders catalans, el 2019.
La reforma del delicte de desordres públics, pactada pel PSOE, ERC i Podemos, es va defensar com més equitativa, ja que feia desaparèixer la pena màxima de 6 anys de presó (ara en són 5) i altres agreujants. Entitats catalanes van aplaudir la desaparició del delicte de sedició, però van criticar que la nova definició del delicte de desordres inclou un nou tipus agreujat, que té una pena mínima de 3 anys de presó (abans era de 6 mesos i evitava l’entrada a presó). A més, té una definició no prou acotada i recull, per exemple, actuar amb “intimidació”, que —per a les entitats— obre la porta als tribunals a reinterpretar i penalitzar més els moviments associatius.
Criminalitzar el dret de protesta
En el judici, a la secció segona de l’Audiència de Barcelona, Carles ha negat les acusacions fetes pels Mossos d’Esquadra i ha assegurat que ell, després de la protesta, va marxar a casa amb els patins en línia i en passar per una tanca, dos agents dels Mossos d’Esquadra el van detenir.
La Fiscalia l’acusa d’haver participat en els desordres protagonitzats per un grup de persones que es van ocasionar al centre de la ciutat. Va ser identificat per dos agents dels Mossos d’Esquadra perquè anava en patins en línia i amb una jaqueta vermella, i va moure tanques new jersey i les posaven al mig del carrer, segons el relat del fiscal. Carles va estar sis dies en presó preventiva per aquest cas A més de la pena de presó, el fiscal ha demanat que no pugui anar a la Via Laietana durant dos anys, ni apropar-s’hi a menys de 200 metres.
Per contra, l’advocat de Carles ha assegurat que els dos agents que van detenir-lo “no han aportat proves que ho corroborin”, com ara imatges i vídeos d’aquella nit, o fins i tot d’altres agents, que eren nombrosos, els que s'havien desplegat per a la manifestació. “La Fiscalia i els Mossos intenten criminalitzar el dret de protesta i fer por a les persones perquè no participin en manifestacions, com un efecte descoratjador”, ha denunciat Eduardo Cáliz.
Suport d’unes 200 persones
Abans del judici, Carles ha rebut el suport de veïns i d’entitats del barri de Sants, on és conegut perquè treballa en un bar i ha estat membre dels Castellers de Sants. També hi han participat integrants d’entitats catalanes que lluiten contra la repressió a manifestants, com ara Alerta Solidària i la Xarxa Antirepressió de Familiars de Detingudes, i Olzinelles absolució entre d’altres.
☀️ En Carles ja és amb nosaltres!
— Alerta Solidària (@AlertaSolidaria) May 16, 2023
👉🏼 Queda vist per sentència el judici @CarlesLlibertat per la protesta per la llibertat de @PabloHasel
👉🏼 Rebuda amb aplaudiments de la nodrida representació del barri de #Sants al Carles i a l'advocat @ECaliz_ ✊🏼👏🏼✊🏼👏🏼 pic.twitter.com/5f9qDramRV
En sortir del judici, han aplaudit al Carles i al seu advocat.