Guerra oberta. El fiscal de l'Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, ha tornat a fer un escrit molt contundent contra les decisions del jutge Manuel García-Castellón, en el qual reitera que a la causa de Tsunami Democràtic no hi ha indicis del delicte de terrorisme, com va resoldre el novembre passat, i tampoc cap diligència nova per elevar la causa al Tribunal Suprem, en inculpar aforats com el president Carles Puigdemont i el diputat d'ERC Ruben Wagensberg, que ha marxat a Suïssa per por a ser detingut.
"És injustificada i immotivada", afirma el fiscal d'elevar la causa de Tsunami al Suprem i qualifica les accions del magistrat d'"incongruents", segons un escrit que va presentar aquesta setmana i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest divendres.
Sense proves
El fiscal no es mossega la llengua i sosté: "Fins a la data, l'instructor ha dut a terme diligències que no han incidit en absolut ni han aportat cap dada nova sobre la inculpació dels dos aforats, sent especialment significatiu quant a l'expresident de la Generalitat Puigdemont, al qual, ni tan sols la Guàrdia Civil efectuava cap atribució dels fets objecte de la investigació."
I hi afegeix: "Les diligències s'han centrat a investigar, o acreditar més aviat, les conseqüències dels actes de desordre públic duts a terme a Catalunya a la fi del 2019 per diversos col·lectius i per variades persones, però no ha incidit cap de les diligències acordades ni practicades en la responsabilitat suposada dels aforats. És més —insisteix el fiscal— ha estès la pràctica de diligències a l'acreditació de fets que ni tan sols es recullen en els informes d'intel·ligència de la Guàrdia Civil, duent a terme una amplitud de l'objecte del procediment mancat de justificació."
Tsunami no són els CDR
En aquest nou escrit, el fiscal Carballo dona la raó als recursos presentats pels advocats dels investigats, Marta Molina i Josep Lluís Alay, en què no hi ha indicis per imputar a cap dels dotze encausats el delicte de terrorisme, ni elevar-ho al Suprem. L'únic que no comparteix és que es digui que el Suprem no sigui el tribunal competent en els casos, en general, dels aforats al Parlament Europeu, com sosté l'advocat de Puigdemont, el penalista Gonzalo Boye.
El fiscal fins i tot comparteix amb les defenses que el titular del jutjat Central d'Instrucció 6 de l'Audiència Nacional ha ampliat els fets imputables i que "confon les accions de Tsunami amb les dels CDR. Es tracta d'entitats o accions ben diferents". I una prova, precisa Carballo, és que als atestats de la Guàrdia Civil, un dels investigats mostra el seu interès per contactar i comptar amb els CDR, "fet —conclou— que no es tracta del mateix fenomen".
Precisament, el fiscal Carballo sí que acusa d'organització terrorista els 12 CDR investigats a la causa d'operació Judes, que ha investigat el mateix jutge García-Castellón, i que estan pendents de judici. El fiscal els demana penes de 8 a 27 anys de presó
Flagrant contradicció
El fiscal recorda al magistrat que quan va resoldre imputar el delicte de terrorisme a Puigdemont, Wagensberg, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i altres nou persones més, el 6 de novembre passat, va afirmar que era prematur elevar la causa al Suprem, i dues setmanes després ho va fer. Acció que el fiscal qualifica de “flagrant contradicció” de les resolucions del magistrat.
També li recrimina que hauria d’haver esperat la resposta de la sala penal de l’Audiència Nacional als recursos del fiscal i les defenses sobre l’acusació de terrorisme abans d’elevar la causa al Suprem. I l’acusa de “prolongacions artificioses” de la instrucció per no haver elevat el recurs del ministeri fiscal a la sala, sinó que va donar trasllat a les parts de l’acusació particular i popular que es van personar al novembre, amb l’activació de la causa. Actualment, l'Audiència Nacional i el Suprem han de dirimir alhora sobre el fons dels delictes de Tsunami, i el criteri de l'alt tribunal és el que preval.