El fiscal Javier Zaragoza ha denunciat que el Ministeri Fiscal està passant una "crisi institucional sense precedents", que segons ha defensat posa "en risc" la independència judicial. Zaragoza ha carregat contra el govern espanyol i Pedro Sánchez per les iniciatives legals que ha engegat, ja que considera que és un possible trànsit "cap a una democràcia amb tints autoritaris o autocràtics". Durant la seva ponència a les Jornades Jurídiques d'OKDiario que se celebren a Marbella, ha recordat que la Fiscalia és una institució "importantíssima" que passa per una greu crisi. "Jo en 44 anys que porto en la professió no he conegut res igual", ha lamentat.
La independència judicial "en risc"
El fiscal Zaragoza ha afirmat que "la independència judicial està en risc. Alguns estan fent uns passos legislatius que poden limitar i restringir considerablement la independència judicial". En aquest sentit, ha considerat que "la instrucció dels fiscals arriba en el pitjor moment possible, en el qual el Ministeri Fiscal té, almenys en la percepció social, la imatge d'una major dependència del govern espanyol". El fiscal ha advertit que "si tot això falla, l'estat de dret s'afebleix. Ara hi ha dues vies possibles: enfortir-ho o deixar que les coses succeeixin i afeblir-ho per transitar cap a una democràcia amb tints autoritaris o autocràtics".
Durant la seva exposició, ha denunciat que en les últimes setmanes s'ha aprovat dues iniciatives legislatives que "han posat en alerta tot el món jurídic i judicial". En concret, ha exposat: "Una primera iniciativa legislativa (…) que retalla de manera important l'exercici de l'acció popular en diversos sentits: restringint els delictes en els quals pot exercir-se, jo no puc entendre per què s'exclouen els delictes de terrorisme, determinats delictes contra l'administració pública, el blanqueig de capitals o el delicte d'enriquiment il·lícit de funcionaris públic. Aquesta iniciativa anul·la per complet la intervenció de l'acció popular quan està el procés en la fase d'investigació". Sobre aquesta qüestió ha lamentat que "no li permet fer absolutament res: no hi ha pràctica de diligències, no pot intervenir en les diligències que es practiquin, etc. I limita considerablement l'exercici de la funció jurisdiccional en l'admissió de les accions penals a través de la denúncia o de la querella".
Separació de poders
El fiscal Zaragoza també ha advertit que si no hi ha separació de poders "no hi ha democràcia i es dirigeix cap a la tirania". A més, ha tingut unes paraules de record per al procés i ha assenyalat que "vivim uns temps, sobretot arran del procés català, en els quals el doble missatge i la impostura són moneda habitual d'ús en el vocabulari polític. S'utilitzen termes com a seguretat jurídica, marc democràtic i altres semblances, per a defugir les obligades referències a la Constitució com a armadura legal de la nostra democràcia i com a límit de l'acció política dels nostres governants. D'alguna manera, com si es pretengués deslegitimar el seu origen i la seva vigència".