El diputat i secretari General de Vox, Javier Ortega Smith, ha incorregut en un delicte d'odi contra les Trece Rosas, el nom col·lectiu amb el qual es coneix un grup de dones, d'entre 18 i 29 anys, que van ser afusellades pel règim franquista el 5 d'agost de 1939 a Madrid. Així ho estima la Unitat especialitzada en Delictes d’Odi de la Fiscalia General de l’Estat en un informe que ha fet arribar a la sala segona del Tribunal Suprem.
En concret, el número dos del partit ultradretà va manifestar el 4 d'octubre que les joves “torturaven, violaven i assassinaven vilment”, en una entrevista al programa Los Desayunos de Televisió Espanyola (TVE).
Txeques de Madrid
Ortega Smith va realitzar aquestes declaracions en un moment de l'entrevista en el qual estava parlant sobre el que considera el període de "pre-guerra" període amb el qual es refereix els moments previs a "l'alçament del 18 de juliol". En aquest sentit, va afirmar que "no es parla de les esglésies que es cremaven ni les monges que es violaven abans de la Guerra Civil". Va prosseguir defensant que Vox reclama que es parli "de tota la memòria històrica, no només una part".
Per això, va recalcar, que s'ha d'explicar a les generacions actuals i futures "les tortures" que, a parer seu, es van cometre en les txeques de Madrid. "Sap vostè com s'ha mentit en la història parlant d'algunes que es deien les tretze roses i resulta que el que feien era torturar, violar i assassinar vilment", pregunta al presentador de TVE, Xabier Fortes; i sentencia: "van cometre crims brutals en les txeques".
Alfonso Aya Onsalo, fiscal especialista en delictes d'odi, remarca que el Tribunal Europeu de Drets Humans en la seva sentència del 6 de juliol del 2006, recorda que és “de vital importància” que els polítics, en els seus discursos públics, “evitin difondre paraules susceptibles de fomentar la intolerància, generant un sentiment lesiu per a la dignitat dels eludits i un risc per als drets de tercers i el sistema de llibertats”.
Querella de l'associació i familiar
Aquest pronunciament de la fiscalia especialitzada en delictes d'odi, ve precedit d'una querella per injúries i calúmnies que van interposar en el Tribunal Suprem l'associació de les Tretze Roses d'Astúries i dos dels nebots nets de Dolors Conesa -una de les afusellades- contra el diputat de Vox.
El 28 de febrer hi havia d'haver un acte de conciliació entre els querellants i Ortega Smith per aquestes declaracions en el Jutjat de Primera Instància número 40 de Madrid, però el polític de la formació verda no s'hi va presentar i, en el seu lloc, va acudir el seu advocat.
En un primer moment, tant l'associació com els dos nebots nets de Conesa volien que Ortega Smith fos condemnat a cinc dies de treballs exhumant a víctimes de la Guerra Civil i de la dictadura franquista, així com el pagament d'una indemnització de 10.000 euros que es volia entregar a col·lectius relacionats amb la memòria històrica. Ara bé, estaven disposats a renunciar a aquesta condemna, si Ortega Smith es retractava. No obstant això, el seu lletrat s'hi va oposar.
Per això, els demandants van optar fer un pas més i iniciar una querella criminal contra el polític ultradretà per un delicte d'injúries i calúmnies.