La Fiscalia ha admès a tràmit una denúncia per delicte d'odi contra la líder de Vox a Terrassa, Alicia Tomás, per passejar-se per la ciutat amb una samarreta amb un missatge xenòfob, tal com ha avançat el Món Terrassa. Concretament, hi havia escrit en la samarreta la frase "Més murs, menys moros". Tomás, que és regidora a l'Ajuntament, va exhibir-la pels carrers de Ca n'Anglada, un barri de la ciutat amb una important comunitat de persones immigrades i que ha estat en altres ocasions atacat verbalment per membres de Vox —el secretari general de la formació i líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, l'ha mencionat en alguns debats electorals—. En les xarxes socials del partit d'extrema dreta encara es pot veure la imatge de la regidora amb la samarreta.
La denúncia la van interposar la setmana passada l’Observatori dels Drets Socials de Terrassa i el despatx d'advocats Espai Humana, que també van donar avís al servei municipal de denúncies per racisme i a l'entitat SOS Racisme. La mateixa Alicia Tomás havia publicat a les seves xarxes les imatges d'ella amb aquesta samarreta i una altra que deia "Fora islamisme". Tomás, amb més de 36.000 seguidors a 'X', causa habitualment polèmica i s'ha arribat a fer viral pels seus discursos hostils envers els immigrants i, especialment, la comunitat musulmana. En conèixer la denúncia, Alicia Tomás va reaccionar amb una piulada en la qual deia "Una altra denúncia, has de riure...".
Denuncien un augment d'islamofòbia a tota la UE
La meitat dels musulmans que viuen i treballen a la Unió Europea (UE), al voltant del de la població, senten una creixent discriminació i inseguretat, que afecta tant els que han arribat recentment com els nascuts i criats aquí, i en què es barreja la islamofòbia amb el racisme. Així ho adverteix l'Agència de Drets Fonamentals (FRA) de la Unió Europea en un informe elaborat sobre el testimoni d'uns 9.000 residents a 13 països comunitaris, entre els quals hi ha Espanya, que s'identifiquen com a musulmans.
"Des de fa més de 15 anys, les investigacions i les dades del FRA mostren que els musulmans a la UE s'enfronten a discriminació assetjament i violència quan busquen feina o habitatge, quan són a la feina o quan intenten accedir a serveis públics o privats", recull l'agència amb seu a Viena. Tenint en compte totes les causes de rebuig (etnicitat, religió, color de la pell, edat, gènere o discapacitat) el 50% dels participants en aquest estudi van denunciar haver-se sentit discriminats. Amb tot, les dades varien molt de país a país i depenent de l'origen geogràfic dels enquestats.