Set veïns d'Arenys de Munt, Barcelona, Pont de Vilomara, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat i Vilanova i la Geltrú seran jutjats a l’Audiència de Barcelona a partir d’aquest dimarts per haver-se manifestat en suport de la investidura fallida del president Carles Puigdemont, el 30 de gener de 2018, al Parc de la Ciutadella. La Fiscalia demana per a cada un d'ells tres anys de presó pels delictes de desordres públics i d’atemptat contra l’autoritat. I pel delicte lleu de lesions, una multa de 600 euros a cada un i indemnitzar amb 80 euros quatre agents dels Mossos i amb 200 euros a un d’ells. La Generalitat es va retirar del procediment, fet que va provocar un efecte contrari al desitjat per les defenses dels activistes independentistes, la majoria representats per advocats d’Alerta Solidària, que van exigir aquesta retirada del Govern. El judici comença aquest dimarts a la secció 5a de l’Audiència de Barcelona i s’han programat tres sessions més: 23, 29 i 30 de novembre.
L’Audiència de Barcelona va ajornar aquest judici contra els set activistes ara fa quasi un any. En la sala de vistes, l’advocat de la Generalitat -complint un acord amb la CUP- va anunciar que es retirava del procediment penal perquè no quedava clar l’autoria de les lesions als policies, únic supòsit pel qual el Govern manté les acusacions a activistes. La mesura va provocar un efecte contrari al desitjat per als activistes. La secció 5a de l’Audiència de Barcelona va ajornar la vista perquè els mossos que suposadament havien patit lesions en la manifestació i es quedaven sense representació jurídica nomenessin un advocat. La majoria dels agents que han presentat acusació particular són representats per l’advocat José María Fuster-Fabra, que representa el Sindicat de Policies de Catalunya (SPC). Amb aquestes noves acusacions particulars, els mossos no poden demanar més penes que les sol·licitades per la Fiscalia, ni nous delictes. Hi ha més casos en què retirada la Generalitat com a acusació, els policies es personen com a acusació particular. Aquest judici dels set acusats és, però, el paradigmàtic.
Les acusacions de la fiscalia
En l’escrit d’acusació, la Fiscalia exposa que unes 5.000 persones es van concentrar al matí als voltants del Parlament, el 30 de gener de 2018, per a la investidura fallida del president Carles Puigdemont, que va marxar a l’exili l’octubre de 2017. Un miler va entrar al parc de la Ciutadella, un grup “amb estètica antisistema”, segons el ministeri fiscal, va “agitar la massa”, van fer moure les tanques, i els set acusats van donar “cops de puny i empentes” a agents de la policia catalana que protegien la porta de la cambra catalana. Cinc agents van resultar ferits lleus per cops a les espatlles i un als genitals, i la Fiscalia demana que siguin indemnitzats amb 80 euros i un d’ells amb 200 euros. Després d'aquella manifestació, el Departament d'Interior va anunciar que podria multar els manifestants que van provocar aldarulls.
Acaba la vista de Tsunami al Barça
Aquest no és l'únic judici programat aquesta setmana contra independentistes. Precisament, l’Audiència de Barcelona ha finalitzat aquest dilluns el judici a l’activista Víctor Verdejo, que es va mobilitzar contra la sentència del Suprem en la convocatòria de Tsunami Democràtic al Camp Nou. La Fiscalia ha mantingut la petició de 7 anys de presó pels delictes de desordres agreujats, atemptats agreujats i lesions. L’advocada de l’acusat, Norma Pedemonte ha posat en qüestió les lesions dels agents, inclòs un dit trencat, segons ha informat Alerta Solidària.
Els onze encausats de Lleida
I aquest dimecres, la secció 2a de l’Audiència de Lleida comença a jutjar onze veïns acusats de desordres públics, atemptat contra l’autoritat, danys a l’edifici públic i lesions per haver participat en la protesta a la Subdelegació del govern espanyol a la ciutat, contra la detenció del president Puigdemont a Alemanya, el març de 2018. La Fiscalia els demana penes de 5 anys de presó. La sessió continuarà dijous. Dissabte un miler de persones van participar en una manifestació per reclamar la llibertat dels Onze de la Subdelegació, com es coneix el cas, en el que els processats han d’afrontar un total de 40.000 euros de multa. El raper Pablo Hasél, que compleix condemna a la presó, és un dels acusats.