“Resulta difícil entendre l’operativa desenvolupada per Koldo García i Víctor de Aldama sense la participació de José Luis Ábalos, tal com es recull a l’informe de l’UCO”. La Fiscalia Anticorrupció va sol·licitar ahir a l’Audiència Nacional que demani el Tribunal Suprem que investigui l’exministre de Transports en el marc del cas Koldo. I al seu informe, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, considera que de les conclusions de la Guàrdia Civil sobre el paper de José Luis Ábalos “es desprenen una sèrie d’indicis que evidencien la participació” del també exsecretari d’Organització del PSOE en els fets que s’estan investigant. En concret, apunta tres delictes. En primer lloc, d’organització criminal, donat que “ocupava un paper principal a l’entramat creat per Víctor de Aldama per a la consecució de negocis amb les administracions públiques”. En segon lloc, de tràfic d’influències en tant que “consta acreditada la seva intervenció per a l’adjudicació dels contractes de subministrament de mascaretes” a Soluciones de Gestión y Apoyo a la Empresa i per a la “contractació per part de dues empreses públiques (INECO i TRAGSATEC) a Jessica Rodríguez García. En tercer lloc, de suborn perquè el “pagament de la seva mediació en l’adjudicació dels esmentats contractes de subministrament li va proporcionar l’ús i gaudi” d’un immoble en la urbanització La Alcaidesa (Màlaga) i de l’habitatge situat a la Plaza de España.
Què argumenta la Fiscalia Anticorrupció? Esgrimeix que la “capacitat d’intervenir” de Víctor de Aldama “davant de les més altes instàncies de l’Administració General de l’Estat i de diferents governs autonòmics” venia “emparada” en el fet que Koldo García era “assessor personal” d’Ábalos. D’una banda, això “li permetia entrar en contacte amb alts càrrecs de diferents ministeris”. D’altra banda, el fet que Ábalos també fos secretari d’Organització del PSOE “li donava cert ascendent sobre aquelles administracions autonòmiques” governades pel PSOE, com el les Canàries, les Balears i La Rioja. En aquest sentit, subratlla que l’informe de l’UCO destaca que “per a algú mancat d’un lloc orgànic al si de l’Administració, com era el cas de Víctor de Aldama, la relació única i directa que mantenia amb Koldo García i l’accés que aquest li proporcionava a instàncies superiors, li van permetre assegurar-se la seva participació, amb benefici propi i de tercers”.
En aquest sentit, la primera actuació de la “presumpta organització criminal” va ser la participació Víctor de Aldama en el “procés d’adjudicació dels contractes de subministrament de mascaretes” per part de Ports de l’Estat i ADIF (organismes autònoms dependents del Ministeri de Transports) i per la Secretaria d’Estat de Seguretat. Víctor de Aldama va tenir accés a la “informació privilegiada” que el Ministeri de Transports necessitava adquirir equips de protecció urgentment i la Fiscalia argumenta que, “en vista del guany obtingut” amb la contractació de Soluciones, cal “posar en relleu la relació personal i directa que mantenia” amb Koldo García i amb José Luis Ábalos. A més, recorda que l’auditoria del Ministeri de Transports promoguda per Óscar Puente detalla que la proposta d’adjudicació a Soluciones de Gestión “va arribar des de la més alta instància del ministeri”. I la Fiscalia rebla que la designació no “s’entén que únicament estigués avalada per l’assessor personal del ministre, algú que a l’organigrama ministerial era en un esglaó inferior al del sotssecretari i sense cap capacitat executiva”.
Víctor de Aldama va comprar un xalet per a José Luis Ábalos
Així mateix, el fiscal recorda que a l’informe policial s’indica que els serveis prestats per José Luis Ábalos a Víctor de Aldama van ser “retribuïts”. Per exemple, cita la compra un habitatge que, “immediatament després de les adjudicacions públiques investigades”, hauria estat “seleccionat” per José Luis Ábalos i “adquirit” per Víctor de Aldama perquè l’utilitzés l’aleshores ministre. Era un immoble ubicat a la urbanització La Alcaidesa (La Línea de la Concepción, Cadis).
La relació de José Luis Ábalos amb Jéssica Rodríguez
La Fiscalia Anticorrupció també aborda el paper de Jéssica Rodríguez, que, a parer de l’informe de l’UCO, estava vinculada de “manera molt personal” amb Ábalos, amb qui va tenir una relació “particular” entre el 2018 i el 2022 (“havent-se constatat l’estada d’ambdós en hostalatges nacionals i la participació de Jéssica en diversos viatges internacionals d’Ábalos”, ara en paraules de la Fiscalia). L’informe subratlla que “s’evidencia que el pagament del lloguer de l’immoble en el qual residia Jéssica era responsabilitat de Víctor de Aldama, ja un any abans de les adjudicacions públiques que van donar origen a aquesta investigació, valent-se de les persones i societats sota el seu control, en aquest cas de Luis Alberto Escolano Marín”.
La Fiscalia relata que la relació entre Ábalos i Jéssica la va portar a ser contractada per INECO, un organisme dependent del MITMA, i per l’empresa pública TRAGSATEC, dependent de la SEPI. I, de manera simultània a la durada dels seus contractes, Jéssica residia en un habitatge situat a la Plaza de España entre el març del 2019 i el març del 2022: “La persona que figurava com a arrendatari d’aquest immoble era el també investigat Luis Alberto Escolano Marín, soci d’Aldama”. Del total del lloguer, 82.200 euros els van pagar Escolano o el seu entorn, 2.900 euros van anar a càrrec de Joseba García Izaguirre (germà de Koldo) i 2.900 euros els va sufragar Eriza Uriz García (filla de Koldo d’un any en la data de la transferència).
“No s’evidencia una participació crucial o determinant d’Ábalos en el rescat d’Air Europa”
Finalment, la Fiscalia Anticorrupció assenyala que l’informe policial aprecia de manera “indiciària” com Aldama “es va valer de la seva relació amb Koldo i Ábalos” per “provar d’influir en la concessió final del rescat a Air Europa”. Relata que, fonamentalment, van ser missatges de WhatsApp creuats per Aldama amb Javier Hidalgo, conseller delegat d’Air Europa, “donant-li compte del curs dels tràmits seguits en altes instàncies del govern d’Espanya, ICO i SEPI per a l’aprovació del rescat de la companyia aèria”, així com alguns amb Ábalos i Koldo. “No obstant això, no s’evidencia una participació crucial o determinant de l’aleshores ministre ni del seu assessor, tot això sense perjudici que en el curs de l’examen total de les evidències intervingudes poguessin revelar-se noves dades de les quals pogués desprendre’s que aquesta operació va poder ser determinada per la intervenció fonamental d’Ábalos i Aldama”, conclou l’informe.