La Fiscalia Anticorrupció a mitjan setembre interrogarà l'examiga del rei emèrit Joan Carles I, Corinna Zu Sayn Wittgenstein, a Londres, com a testimoni en relació amb les comissions de fins a 80 milions d'euros que presumptament van intervenir en l'adjudicació a una UTE espanyola de la construcció de l'AVE a La Meca, a l'Aràbia Saudita, segons han avançat a Europa Press fonts jurídiques.
La citació és conseqüència de la petició elevada pel Ministeri Públic a la Serious Fraud Office (SFO), l'oficina antifrau britànica, per prendre declaració a Sayn Wittgenstein en el marc de les diligències d'investigació incoades arran de la publicació d'uns àudios en els quals l'amiga del rei afirmava que en l'adjudicació d'aquesta macro infraestructura el 2011 s'havien pagat i repartit comissions.
Precisament, quan el mes de juliol passat va transcendir que feia mesos que Anticorrupció esperava resposta de la SFO per procedir a la presa de declaració, l'equip d'advocats de la princesa, que resideix a Londres, va emetre un comunicat en el qual desmarcava la seva clienta de l'adjudicació de l'AVE a La Meca i incidia en la seva voluntat de cooperar en qualsevol assumpte amb la justícia espanyola.
El cas es remunta a juliol de 2018, quan es van difondre una sèrie d'àudios gravats pel comissari jubilat i a presó provisional José Manuel Villarejo en una conversa amb l'empresari Juan Villalonga i la mateixa Sayn Wittgenstein. Ella afirmava que el rei emèrit havia cobrat comissions per la negociació d'aquella adjudicació i assenyalava la dona d'un difunt traficant d'armes com l'encarregada de repartir el pastís.
La revelació va motivar l'obertura d'una peça separada d'investigació en el cas Villarejo que instrueix l'Audiència Nacional, encara que el setembre de l'any passat es van arxivar les actuacions respecte de Joan Carles perquè, d'una banda, les afirmacions sobre ell es consideraven "extremadament febles" i, per un altre, en aquella època encara regnava i així, era inviolable.
El jutge no obstant això va donar trasllat a la Fiscalia Anticorrupció per investigar purament l'adjudicació de l'AVE en vista d'aquells àudios, ja que en la conversa s'identificava tant el contracte, com les persones, els imports i les possibles comissions en una informació que es complementava amb "altres documents trobats" durant la instrucció judicial.
En resposta, el Ministeri Públic va obrir diligències secretes d'investigació a finals de 2018 per la sospita de presumptes delictes de suborn i de corrupció en les transaccions comercials internacionals per part de les empreses adjudicatàries. Es tracta d'una fase d'investigació prèvia en la qual es dirimeix si la qüestió ha d'arxivar-se o si hi ha matèria com per donar trasllat a un jutjat.
En aquest context, la Fiscalia preguntarà com a testimoni a Sayn Wittgenstein, que no ha posat cap impediment a declarar i que segons les fonts preguntades per Europa Press, té molt d'interès a comparèixer davant de les autoritats espanyoles per col·laborar amb la justícia i de passada, exposar els abusos que diu, s'han comès contra ella des d'"alts estaments" del país.
Amenaçada de mort pel CNI?
Es pot recordar que el mateix Villarejo va treure a la llum aquest assumpte en una entrevista televisiva el juny de 2017, quan va explicar al programa Salvados que la dona havia patit amenaces de mort per part de l'ara exdirector del CNI, Félix Sanz Roldán, perquè li reclamava uns documents sensibles que ella havia al seu torn rebut del Rei emèrit.
Aquella afirmació li va valer al comissari una denúncia per injúries que es dirimeix en un jutjat de Madrid davant del qual Villarejo ha presentat una declaració jurada de la mateixa Corinna en la qual defensa la veracitat d'aquells comentaris i adverteix que té ben guardades una sèrie de capses amb documentació sobre els negocis del rei emèrit, segons va informar la defensa del policia.
En la mateixa declaració, firmada davant de notari, la consultora monegasca sol·licitava declarar com a testimoni des de Londres, el seu lloc de residència, al·legant que no se sentia segura a Espanya.