La Fiscalia del Tribunal Suprem situa el rei emèrit Joan Carles I com un comissionista professional que s'ha dedicat durant anys, a escala internacional, al tancament de grans negocis. La notícia, que s'ha filtrat a través del diari El Mundo, ha causat un rebombori que ara, el mateix òrgan judicial, vol rebaixar el suflé. En un comunicat molt breu, la Fiscalia passa la patata calenta: "En cap cas això són conclusions i s'haurà de determinar quan Suïssa contesti". D'una banda, valida la informació publicada i de l'altra, posa el matís.
Així doncs, de moment, el borbó no serà denunciat pel Tribunal Suprem en relació a les tres investigacions que manté obertes sobre el seu patrimoni. Els terminis són llargs i prendrà una decisió quan rebi el contingut de totes les comissions rogatòries que ha sol·licitat a països tercers. La notícia coincideix amb una altra que podria maquillar la primera. La Fiscalia Dolores Delgado es reuneix avui amb l'actual rei, Felip VI, per lliurar la memòria anual d'aquest ministeri públic: "Cal recordar que la sol·licitud de qualsevol assistència judicial internacional exigeix necessàriament detallar tots aquells indicis de criminalitat disponibles per l'autoritat requeridora, acompanyats d'una inicial i provisional qualificació jurídica dels fets sobre els quals es fonamenta la petició", especifica en un comunicat.
Els casos que poden portar Joan Carles al banc dels acusats són per un possible cobrament i ocultació de comissions milionàries per intervenir en l'adjudicació de les obres de l'AVE a la Meca a empreses espanyoles, haver fet servir targetes black i ocultar part de la seva fortuna a Jersey. Fins ara, 'l'ha salvat' haver presentant, de forma sorprenent, dues regularitzacions fiscals just abans de fer-les efectives els responsables públics que ho controlen. Per elles, Joan Carles ha abonat més de cinc milions d'euros que, de moment, l'han lliurat de qualsevol responsabilitats penals. Sobre aquestes accions, poden caure quatre delictes: blanqueig de capitals, contra la Hisenda pública, suborn i tràfic d'influències.
La Fiscalia demana paciència
Davant d'aquells que qüestionen la lentitud amb què es va desgranant tot el procés, la Fiscalia prega paciència i recorda que "està compromesa en portar les investigacions de referència amb la sempre obligada exhaustivitat i el màxim rigor, així com amb l'exigible celeritat, sovint condicionada per la pròpia dinàmica de la cooperació internacional". El fil per estirar que podria acabar sent definitiu és la Fundació Zagatka, on també hi figurava l'actual rei Felip VI, i d'on provenen totes les quantitats. Els fills de l'emèrit van deixar de ser-ne beneficiaris després de la modificació dels seus reglaments l'any 2018, posterior a tot el presumpte frau ja comès pel pare.
La primera reacció del govern espanyol ha estat per boca del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. Segons ell, malgrat les notícies "preocupants" que apunten a la fortuna del rei emèrit, Joan Carles de Borbó, defensa que Espanya és "un Estat on tot ha de ser conegut i investigat" i afegeix: "Hem de deixar que la Fiscalia actuï i adopti les mesures necessàries i precises que consideri oportunes, s'analitzin els fets i es determinen les conseqüències que calgui".
La vicepresidenta Yolanda Díaz, d'Unidas Podemos, ha coincidit amb Marlaska, assegurant que les informacions relatives a Joan Carles I no són "agradables". Per això, creu que cal esclarir qualsevol indici de delicte, amb una "investigació fins al final", ja que al segle XXI, "la transparència i la igualtat són clau".