La Fiscalia Superior de Catalunya  ha informat Sílvia Orriols, alcaldessa de Ripoll i diputada  del partit Aliança Catalana, que ha arxivat la denúncia que la fundació Ibn Battuta va presentar, el setembre passat, contra ella, segons ha informat la mateixa líder d’aquesta formació populista i xenòfoba a X, aquest dimarts. L’entitat va denunciar Orriols perquè assegurava que el consistori de Ripoll trigava a empadronar  a la població immigrada, fet que també perjudicava l’escolarització i l’atenció mèdica dels menors d’aquestes famílies.

El govern espanyol, fins i tot, va amenaçar el govern local  de Ripoll, que si no feia correctament la tramitació i la gestió del padró seria denunciada a l’Advocacia de l’Estat. El delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, va detallar, el febrer passat, que havien requerit al consistori de Ripoll que els informés de la seva gestió en el padró. I per ara, no s’ha fet cap actuació administrativa des del govern espanyol contra Orriols. 

Ara, a més, el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, l'ha informat que va  ordenar iniciar una investigació sobre la denúncia contra ella, i que l’ha arxivat perquè no hi veu cap actuació delictiva per part d'Orriols ni de l'Ajuntament. El contingut d’aquesta investigació fiscal, per ara no ha transcendit.

Una resistència de més ajuntaments

La resistència a empadronar persones immigrants no només passa a Ripoll, sinó en altres municipis catalans. Entitats de Drets Humans fa temps que denuncien que consistoris  no volen registrar a persones si no tenen un domicili conegut, fet que moltes famílies són obligades a fer-ho a Barcelona, amb una normativa més acollidora. Això no obstant, el govern local del PSC va anunciar que  revisaria els empadronaments amb direccions  de seus d'entitats socials per revisar i actualitzar aquest cens.

La llei estableix que el termini màxim per resoldre sol·licituds d'empadronament és de tres mesos. Si la Fiscalia Superior de Catalunya ha acordat resoldre arxivar la denúncia a Orriols és que no veu que hagi comés cap fet delictiu. Amb tot, la fundació Ibn Battuta podria denunciar l'alcaldessa a un jutjat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!