Tot per la imatge. Amb el propòsit de no embrutar el discurs de Nadal de Felip VI on, entre d'altres advoca pel sentit de la justícia i la transparència, la fiscalia li "farà el favor" i comunicarà l'arxivament de la causa contra el rei emèrit Joan Carles I per després de festes. Aquesta havia d'arribar el proper 17 de desembre, quan caduquen les diligències, però damunt la taula està prorrogar-ho per separar les dates d'una imatge dels borbons amb l'altra. A més, és un tràmit que es pot fer ja que la investigació es pot tancar posteriorment als sis mesos que s'han marcat per dur a terme les corresponents troballes.
En paral·lel, tot i que la fiscalia que dirigeix Dolores Delgado ja té clar que el tema està tancat, tècnicament queda conèixer la documentació d'una comissió rogatòria a Suïssa. Així doncs, primer arribaria aquesta informació que no canviarà res en absolut i, posteriorment, el tinent fiscal del Suprem, Juan Ignacio Campos i el fiscal Anticorrupció, Alejandro Luzón, dictaran l'arxivament de tot. Tot plegat, suposa una mostra més del tracte de favor que ha rebut Joan Carles des de que va sortir l'escàndol. Així doncs, gràcies a la comunicació directa amb la fiscalia també ha pogut dur a terme dues regularitzacions amb Hisenda prèvies a rebre l'avís: una de 678.393,72 euros l'any passat i l'altra de 4.395.901,96 el febrer d'enguany. La primera era per haver deixat de pagar impostos del 2016 al 2018 i la segona pels vuit milions d'euros que l'emèrit va rebre en vols d'una companyia de jet privats pagats el 2018 per la fundació Zagatka.
Felip VI se'l vol treure de sobre
L'ombra de Joan Carles persegueix el seu fill. Aquest ja ha intentat desempallegar-se d'ell. Primer retirant-li els seus privilegis com a emèrit i també renunciant a la seva herència. Però dels escàndols publicats, Felip VI també té una part del pastís i, igual que les seves dues germanes Elena i Cristina, també apareixia com a beneficiari de les fundacions il·lícites del seu pare. Des de la Moncloa i la fiscalia també han volgut marcar perfil malgrat entendre's pel darrere. Així doncs, la mateixa Delgado va manifestar el passat mes de març al Congrés dels Diputats que gràcies a la seva investigació, "havien sortit a la llum una quantitat important i inimaginable de diners que és de tots els espanyols".
Els delictes pels quals se l'investiga són tres: un suposat cobrament de comissions per la concessió de l'AVE a la Meca a empreses espanyoles, el presumpte ús per part de Joan Carles I i altres familiars de targetes de crèdit opaques amb càrrec a comptes en què no figuren com a titulars i l'existència d'un compte amb 10 milions d'euros al paradís fiscal de l'illa de Jersey amb el seu nom. D'altra banda, la investigació ja es va iniciar amb menys proves de les que pertocaven. Així doncs, la fiscalia va sol·licitar informació sobre els diners que el monarca amagava al país, però va acotar la sol·licitud al període 2016-2019.
Aquesta limitació ha fet que les autoritats suïsses només hagin enviat a Espanya informació d'un dels dos bancs en què va tenir diners la Fundació Zagatka, vinculada a l'emèrit. Els anys en què s'ha centrat la Fiscalia coincideixen amb l'etapa durant la qual l'emèrit va efectuar menys operacions sospitoses i, per tant, significa una renúncia a investigar-lo per delictes comesos en exercicis no prescrits. Almenys un any fiscal hauria quedat fora de la comissió rogatòria enviada a Suïssa.