La Fiscalia de l’Audiència Nacional estudia els possibles efectes adversos del consum del Nolotil: ha obert diligències preprocessals per comprovar “si hi ha risc d’efectes adversos a la salut dels ciutadans usuaris dels serveis sanitaris o no pel subministrament del medicament Nolotil” i, alhora, valorar “la possible exigència de responsabilitat contra les entitats responsables de la seva fabricació, comercialització, validació i utilització”. Així ho indica un decret signat pel fiscal de sala en cap de l’Audiència Nacional, Jesús Alonso Cristóbal, que fa aquest pas després d’una denúncia presentada fa dos mesos per l’associació El Defensor del Paciente, que alertava de “la producció d’efectes adversos per a la salut dels ciutadans” i al·legava que el Nolotil ha estat “prohibit en diversos països”. En l’escrit, Jesús Alonso apunta que aquests fets tenen a veure amb els drets fonamentals a la integritat física (protegits a l’article 15 de la Constitució) i amb els drets dels ciutadans com a consumidors dels serveis de la sanitat.
🔎 El Nolotil torna al centre de la polèmica: és segur prendre metamizol?
El fiscal instructor, Manuel Campoy Miñarro, ja ha decidit demanar informació a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), l’organisme estatal responsable de garantir la qualitat, seguretat, eficàcia i correcta informació dels medicaments i productes sanitaris. Concretament, com a primeres diligències, li reclama les dades identificatives de les empreses fabricants, importadores, comercialitzadores i distribuïdores de Nolotil a Espanya, les autoritzacions atorgades, la comunicació de reaccions adverses, la indicació dels països on ha estat retirat del mercat i les diferències i raons per les quals es manté la seva comercialització a Espanya.
El Nolotil va ser el medicament més venut a Espanya el 2020, segons un estudi de la Federació Empresarial de Farmacèutics Espanyols. Cada any es venen aproximadament 24 milions d’envasos d’un fàrmac, amb metamizol, que està indicat per combatre el dolor agut-moderat i es recepta com a analgèsic en un postoperatori o posttraumàtic. Es pot aconseguir amb una recepta mèdica i es pot distribuir de tres maneres diferents: pastilles, ampolles i supositoris pediàtrics.
La mort de turistes britànics el 2018
Tot plegat es remunta el novembre del 2018, quan l’AEMPS va recomanar no donar a turistes medicaments que continguessin metamizol, com el Nolotil. Obria només la porta a subministar-lo només en els casos en els quals es pogués fer un seguiment, en teràpies curtes (set dies com a màxim), en dosis “mínimament eficaces” i vigilant l’aparició de simptomatologia indicativa d’agranulocitosi. Aquest avís arribava després d’haver-se notificat la mort de deu turistes britànics als quals se’ls va receptar el fàrmac a Espanya. A més, dies més tard, una associació de víctimes de Nolotil va presentar una demanda col·lectiva contra fabricants i distribuïdors del fàrmac per uns danys que estimava de 500 milions d’euros a més de 200 persones afectades pel seu consum.
Se suma a la denúncia de l’Associació d’Afectats per Fàrmacs
La investigació de la Fiscalia de l’Audiència Nacional no és la primera que se centra en els efectes del Nolotil. Tal com consta al mateix decret del Ministeri Públic, el Jutjat Central del Contenciós Administratiu número 4 té sobre la taula el recurs contenciós administratiu presentat per l’Associació d’Afectats per Fàrmacs (ADAF), que reclamava, entre altres, la “prohibició precautòria” del Nolotil per a ciutadans de països on s’ha prohibit. La demanda de l’ADAF contra el Ministeri de Sanitat al·ludia als més de 350 casos de reaccions greus per l’ús de metamizol a Espanya des de la dècada de 1990 i denunciava que, dels afectats, 45 van acabar morint (trenta eren britànics i sis, irlandesos). A més, en relació amb el Nolotil, també s’han presentat denúncies a la Fiscalia General de l’Estat i a la Fiscalia Provincial de Madrid.