La Fiscalia Anticorrupció ha demanat aquest dimecres que el Tribunal Suprem investigui José Luis Ábalos pel cas Koldo, després que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil hagi situat l’exmà dreta de Pedro Sánchez en l’epicentre de la trama corrupta de les mascaretes durant la pandèmia del coronavirus. El ministeri fiscal aprecia en un informe enviat al jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno que hi ha “indicis de delicte” per part de l’exministre de Foment i exnúmero tres del PSOE i avala que l'alt tribunal acabi imputant-lo per suborn, tràfic d'influències i organització criminal. L'institut armat va entregar la setmana passada un document davant del magistrat en què s'assenyalava el "paper rellevant i responsable" de l'exsecretari d'Organització dels socialistes. 

El ministeri públic fa aquesta petició perquè Ábalos és diputat al Congrés i, per tant, està aforat; per la qual cosa només el Tribunal Suprem pot investigar-lo. Ara li tocarà a l'alt tribunal pronunciar-se sobre el cas i anunciar si tira endavant la investigació a qui fou l'home de confiança del president espanyol o si la desa al calaix. El cas és que la UCO va ser molt clara en el seu informe: "S'hauria d'investigar quina relació tindria l'exministre amb l'organització criminal i els fets investigats, per la qual cosa caldria imputar aquesta persona, actualment aforada".

L'informe de la Guàrdia Civil, demolidor

Cal tenir en compte que la Guàrdia Civil també assenyalava en el seu informe que "les converses en els dispositius electrònics intervinguts permeten apreciar amb indicis com De Aldama va valdre's de la seva relació amb Koldo i Ábalos per influir en la concessió final del rescat a Air Europa". Aquest document, demolidor en les seves conclusions, afegeix que De Aldama es referia a Pedro Sánchez com "l'1".

Fins i tot aquest informe apunta que Pedro Sánchez va tenir coneixement previ de la trobada a Barajas entre José Luis Ábalos i Delcy Rodríguez. El president del govern espanyol s'ha vist obligat ara a modificar el seu relat sobre aquell incident i admetre que l'exministre el va "informar" sobre la seva trobada a l'aeroport madrileny amb la vicepresidenta veneçolana. 

"La vicepresidenta de Veneçuela ve en privat el dilluns i vol veure'm discretament com a continuació de la trobada que vaig tenir amb el ministre de comunicació (que és el seu germà); la gestió que vam acordar en favor de les empreses espanyoles ha permès que Duro Felguera hagi cobrat un important deute". Aquest va ser el missatge enviat pel llavors ministre al president del govern espanyol. 

Immobles a la diana

A més, els investigadors insistien en el seu document que hi ha indicis suficients, "obtinguts de manera directa", que "vincularien la participació d'Ábalos en els contractes investigats, amb la compra per part d'Aldama d'un xalet per al mateix exministre". Sobre això, precisaven que De Aldama —considerat el presumpte aconseguidor de la trama— "va gestionar la compra del xalet, inicialment a través d'una sèrie de ciutadans veneçolans que s'inicia però no culmina amb èxit", i, posteriorment, "valent-se econòmicament d'una presumpta trama dedicada al frau en el sector dels hidrocarburs".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!