El procés engegat per la justícia espanyola per a l'extradició del conseller Lluís Puig ha fracassat definitivament. La fiscalia belga ha decidit no recórrer la decisió del Tribunal d’Apel·lació contrària a l’extradició de Puig per la qual cosa acaba el recorregut de l’euroordre emesa contra ell per la seva implicació a l'1-O, i de retruc obre un nou escenari per a tots els polítics exiliats.
La fiscalia belga ha assegurat aquest matí a l’agència ACN que no recorreran la negativa dictada ahir pel tribunal d’Apel·lació, per a la qual disposava de 24 hores.
La Cort d'Apel·lació va considerar, segons va explicar la defensa de Puig, que el Tribunal Suprem no és competent en aquest cas i que existeix un risc de vulneració de la presumpció d’innocència, segons es desprèn de les declaracions de jutges, fiscals i autoritats espanyoles.
La no competència del Suprem ha estat un dels arguments fonamentals de l'exili per combatre les euroordres. També és un dels punts amb què es basen per reclamar la posada en llibertat dels presos polítics, com ha recordat Carles Puigdemont a través d'una piulada.
Game over. El Suprem no era, no és ni serà competent per perseguir-nos. Ni a nosaltres, ni als presos polítics. Llibertat immediata per a @ForcadellCarme, @junqueras, @jorditurull, @raulromeva, @quimforn, @joseprull, @dolorsbassac, @jcuixart i @jordialapreso. https://t.co/2Y1dX3464Z
— Carles Puigdemont (@KRLS) January 8, 2021
Els eurodiputats de Junts ja van subratllar ahir l'efecte que aquesta decisió pot tenir damunt de tots els processos oberts contra ells i, fins i tot, per la situació dels presos polítics.
Precisament, l'advocat dels polítics independentistes, Gonzalo Boye, ha celebrat la decisió de la fiscalia, a través de Twitter, jugant amb una metàfora d'escacs per advertir que s'acosta el moviment definitiu al taulell.
Checkmate... habrá que ver en cuantas jugadas #Seguimos
— Gonzalo Boye (@boye_g) January 8, 2021
L'euroordre espanyola demanava l'extradició de Puig per un delicte de malversació de cabals públics per a l'organització del referèndum de l'1-O.
Aquesta era la tercera euroodre dictada contra el conseller. La primera es va presentar el desembre del 2017, quan una part del Govern es va exiliar amb Carles Puigdemont a Bèlgica. La segona, del juliol del 2018, es va haver d'esmenar diverses vegades per defectes de forma i va caure definitivament quan el tribunal de Schleswing-Holstein va decidir que els delictes de sedició i rebel·lió no encaixaven amb la legislació alemanya.
Les reaccions a la decisió final de la justícia belga no s'han fet esperar. Des del Consell per la República s'ha subratllat que aquest moviment avala l'opció de l'exili, liderada per Puigdemont.
🚩ATENCIÓ🚩
— Consell per la República Catalana (@ConsellxRep) January 8, 2021
Victòria definitiva des de l'exili!
Bèlgica denega finalment l'extradició de @LluisPuigGordi perquè la fiscalia belga no presentarà recurs a Cassació.
La lluita fora les fronteres de l'Estat espanyol segueix donant els resultats esperats 👇https://t.co/DHOfcULBex pic.twitter.com/25I7eJAFWT