La Fiscalia Superior Catalunya no comparteix el criteri del jutge Pablo Llarena i descarta que els acompanyants del president a l'exili Carles Puigdemont, aquest agost a Barcelona, hagin comès cap delicte. Així ho expressa el tinent fiscal, Pedro Ariche, en tres informes, en els quals demana al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que inadmeti les querelles presentades per Hazte Oir i Vox contra el president del Parlament, Josep Rull; l'exconseller d'Interior i actual diputat d'ERC, Joan Ignasi Elena, i l'advocat de Puigdemont, el penalista Gonzalo Boye, en assegurar que no han comès cap delicte, segons ha informat la Fiscalia aquest dijous.
El posicionament de la Fiscalia es coneix el mateix dia que l'instructor del Suprem de l'1-O, Pablo Llarena, ha enviat una interlocutòria en què demana que els jutjats de Barcelona investiguin la no detenció de Puigdemont; i no només si els tres mossos que l'acompanyaven podrien haver comès algun delicte, com el d'encobriment, sinó també altres persones, és a dir, càrrecs de Junts. Recentment, el jutge Llarena va confirmar la seva negativa a aplicar l'amnistia al president Puigdemont i als exconsellers Toni Comín i Lluís Puig.
El tinent fiscal també demana que s'arxivi la querella de Vox contra el llavors president Pere Aragonès; l'exdirector de la Policia, Pere Ferrer, i l'excap dels Mossos, Eduard Sallent, en assegurar que no van cometre cap acció delictiva per fer fracassar la detenció de Puigdemont. Ariche acusa el partit d'ultradreta de fer "un relat plagat de meres especulacions i prejudicis de biaix ideològic, que no comparteix".
Rull no va entorpir l'acció policial
Les entitats espanyolistes acusen el president del Parlament, Josep Rull, d’un delicte d'encobriment o abús de les seves funcions públiques (art. 451, 3r apt. b) CP), quan va afirmar que no permetria la detenció de Puigdemont a la cambra catalana. En el seu escrit, el fiscal Pedro Ariche afirma que les declaracions de Rull s’emmarquen “en l’àmbit de la llibertat d’expressió dins la seva activitat política”, a més de recordar que aquest escenari, al final, no es va produir, ja que Puigdemont va marxar en baixar de l’escenari i davant el volum de Mossos que l’esperaven al Parlament per detenir-lo. “Aquestes manifestacions són penalment irrellevants perquè no van tenir cap abast efectiu”, manifesta el tinent fiscal.
El tinent fiscal hi afegeix que no consta tampoc acreditat que l'activitat d’acompanyament realitzada per Rull i moltes altres persones que ocupaven càrrecs de responsabilitat, al senyor Puigdemont, quan el mateix es trobava en la via pública entorpís o obstaculitzés l'actuació policial. El tinent fiscal Ariche hi sosté: “En cap moment el querellat (Rull) es va dirigir a la força policial allí desplegada, instant-la a incomplir les seves obligacions. El rellevant en aquest moment va ser, no la presència de càrrecs o excàrrecs públics, sinó la d'un elevat nombre de persones que allí s'havien concentrat, circumstància que, com s'ha dit, desaconsellava una intervenció en les proximitats de l'escenari al qual aquell es va dirigir.”
En l'escrit, el fiscal es mostra crític amb l'operatiu dels responsables dels Mossos, que qualifica "d'una miqueta rígid", i que va fracassar en la detenció de Puigdemont, i demana al TSJC l'arxivament de la querella a Josep Rull per l'escassa rellevància de la seva actuació".
L'acció de Boye, "irrellevant"
Quant a la conducta de l'advocat Gonzalo Boye, el fiscal Ariche aclareix que no té cap aforament, i, per tant, el seu cas no és competència del TSJC. A més, destaca que en el cas de Boye "resulta obvi que no concorre la condició d'autoritat o funcionari públic, exigida pels tipus penals invocats per les entitats querellants. I, conclou, que els actes realitzats pel penalista, segons es descriuen en els concrets apartats de l'informe policial dels Mossos, és "irrellevant a l'efecte de l'eventual imputació al mateix del pretès delicte d'encobriment".