Nova acusació. La Fiscalia Superior de Catalunya ha informat aquest dilluns que demana que l'exconsellera d'Agricultura i actual diputada d'ERC, Meritxell Serret, sigui condemnada a un any d'inhabilitació i a pagar una multa de 12.000 euros per un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional (TC) en formar part del Govern de Carles Puigdemont que va promoure les lleis de desconnexió el 2017. Serret va tornar de l'exili el març del 2021 i es va presentar davant el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que va enviar el seu cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), perquè, al final no va ser processada per malversació de fons, com els exconsellers Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, només condemnats per desobediència.
La petició de càstig demanada ara per la fiscalia a Serret és inferior a la sol·licitada i la imposada pel Suprem per a Mundó, Borràs i Vila, que va ser d’un any i 8 mesos d’inhabilitació a càrrec públic i una multa de 60.000 euros de multa, quantitat que va rebaixar-los en descomptar els temps que van passar en presó preventiva. La fiscalia no argumenta aquesta rebaixa de la petició de pena, ni detalla que ha estat uns tres anys a l’exili. Ara, Serret, defensada per l’advocat Iñigo Iruin, haurà de presentar el seu escrit de defensa, i el TSJC ha de formar un tribunal de tres magistrats i fixar la data de judici.
Serret era “conscient de la il·legalitat”
En l’escrit d’acusació, la fiscal Neus Pujal inicia el relat en el 9 de novembre de 2015, quan el Parlament va aprovar la Resolució I/XI, sobre l’inici del procés d’independència de Catalunya i la creació d’una república catalana, de “comú acord” amb els partits de Junts, ERC i la CUP, el Govern de Carles Puigdemont i les entitats civils ANC i Òmnium. Hi sosté que Serret “era conscient de la notòria il·legalitat” que s’impulsava des del Govern, on va ser nomenada consellera d’Agricultura el gener del 2016. La fiscalia també exposa les accions del Govern com ara que en la Llei del Parlament 4/2015, el llavors vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, impulsa una disposició addicional per preparar el referèndum, aprovada el març de 2017 i que el Tribunal Constitucional la va suspendre a l’abril, a instàncies del govern espanyol.
També retreu a Serret, que va participar en l’acte del Govern el 9 de juny de 2017, al Pati dels Tarongers, on el president Puigdemont va anunciar la pregunta del Referèndum d’Independència de Catalunya, i també va participar en els plens del Parlament del 6 i 8 de setembre, que es van aprovar les lleis de desconnexió. Serret va ser diversos cops advertida pel TC, com la resta dels membres del govern, i per això la fiscalia sol·licita que sigui castigada, tot i que en menor mesura que la resta de companys.