La Fiscalia ha demanat dos anys i mig de presó per l’exdiputat del PSOE Juan Bernardo Fuentes Curbelo, més conegut com a ‘Tito Berni’. L’acusació li atribueix un presumpte delicte de falsedat en documentació oficial i un altre contra la seguretat social. Aquest darrer per, suposadament, simular un contracte de laboral per un ciutadà marroquí perquè aquest pogués renovar el seu permís de treball. El delicte s’investiga com una peça a part de l’anomenat cas Mediador. En l’escrit, presentat aquest dimarts, el Ministeri Públic ha sol·licitat al Jutjat d’Instrucció Número 4 de Santa Cruz de Tenerife que fixi l’inici del judici oral contra Fuentes Curbelo i tres investigats més: Rachid Zankti, el fals treballador, Domingo Fuentes Gutiérrez, fill del ‘Tito Beni’, i María Jesús Rodríguez de Ver, la seva dona, als quals demana la mateixa condemna.

La Fiscalia demana que indemnitzin el SEPE

L’acusació ha demanat també imposar la pena accessòria d’inhabilitació especial pel dret de sufragi passiu durant el temps de condemna. És a dir, que Fuentes Curbelo ni cap dels acusats es puguin presentar com a candidats a les llistes d’un partit polític en unes eleccions. També se'ls exigeix una multa de 3.000 euros i se’ls insta a indemnitzar de manera solidària i conjunta el Servei Públic Estatal d’Ocupació (SEPE) amb 2.184,27 euros més interessos legals.

La teoria de la Fiscalia

Segons el fiscal, el marroquí Rachid Zankti va contactar amb Fuentes Curbelo perquè el donés d’alta laboralment i així “poder complir les exigències legals previstes en la legislació nacional sobre estrangeria i obtenir la residència espanyola”. S’hi va acostar, diu, perquè ‘Tito Berni’ havia sigut l’administrador solidari de l’entitat Ganadería Tetir. La Fiscalia sosté que Fuentes Curbelo es va posar en contacte amb el seu fill Domingo perquè aquest “elaborés o encarregués elaborar un contracte fictici que complís amb les expectatives” del marroquí. Segons la teoria, Rodríguez de Ver va ser l’encarregada d’executar l’acord.

“A conseqüència del contracte de treball fals presentat, en data del 4 de gener del 2021, es va dictar resolució per la Subdelegada del govern espanyol a Las Palmas per la qual s’acordava la concessió d’autorització de residència temporal i feina” de Zankti, assenyala la Fiscalia. El suposat treballador va aconseguir també obtenir 2.184,27 euros en concepte de prestació del Servei Públic d’Ocupació Estatal, “sent imprescindible a canvi els tres mesos de cotització a la seguretat social que es van aportar gràcies al contracte de la Ganadería Tetir en virtut de contracte de treball fictici”, conclou el comunicat de l’acusació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!