Acusacions de contrast. La Fiscalia demana que el periodista i exdirector de Catalunya Ràdio, l'Agència Catalana de Notícies (ACN) i del diari Principal, Saül Gordillo, sigui condemnat a la pena de multa de 9.000 euros com a autor d'una agressió sexual a una redactora del mateix digital, per haver-li fet tocaments després del sopar de Nadal d’empresa, l’1 de desembre de 2022, a la discoteca Apolo de Barcelona, segons  l'escrit d'acusació al qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dilluns.

Per contra, la redactora demana que Gordillo sigui condemnat a 4 anys de presó per un delicte d’agressió sexual, amb la circumstància agreujant de ser el superior jeràrquic. La professional no demana cap indemnització. Com a reparació simbòlica a la víctima, la seva advocada, Noemí Martí, reclama que  Gordillo s’abstingui de difondre davant de tercers les circumstàncies dels fets en contra de la víctima, especialment, que s’abstingui de desacreditar la veracitat dels fets que es declarin provats en la sentència, segons ha pogut saber aquest diari. 

Dues denúncies del mateix dia

El periodista té una altra causa oberta, en un jutjat de Badalona, per una agressió sexual a una altra treballadora del Principal, la mateixa matinada. Gordillo, defensat per Carles Monguilod, va assegurar que el primer cas va haver-hi consentiment i que se l'havia "linxat" professionalment i personalment. En el segon cas, no va voler fer declaracions en sortir de declarar dels jutjats de Badalona. La magistrada va tancar la instrucció del cas el novembre passat i ara està pendent de recursos, abans que es presentin els escrits d'acusació.

El relat acusatori de la Fiscalia

En l'escrit d'acusació, la fiscal relata que la denunciant era a la discoteca Apolo juntament amb uns companys de treball, tots ells redactors i empleats del diari Principal, del qual l'acusat era el director en aquells moments."En un ambient festiu i molt alegre", segons la fiscal "Gordillo, presumint unilateralment una aquiescència en la dona i amb ànim de satisfer el seu ànim libidinós, va aprofitar que la redactora es trobava al seu costat des de feia bastant temps, per a portar la seva mà dreta dissimuladament a l'esquena d'ella i baixar-la fins a la zona dels glutis, mantenint-la breus instants".

La fiscal hi afegeix: "Veient que ella va semblar no reaccionar, va ficar la seva mà esquerra per sota del camal dels pantalons curts de la cama esquerra d'ella, arribant la seva mà a la zona genital de la dona, mantenint-la també breus moments, després de la qual cosa la va retirar, continuant el festeig entre els concurrents durant almenys uns dotze minuts més, fins que l'acusat va abandonar el grup". Hi conclou que aquesta situació ha provocat  que la redactora hagi estat diagnosticada d'estrès posttraumàtic, sense que reclami res per això.

Un agreujant no usat

 Per aquests fets, la fiscal acusa Saül Gordillo del delicte d'agressió sexual de l'article 178.1.3 del Codi Penal, és a dir tota acció sexual sense el consentiment de la persona, tal com fixa la reforma de la llei de 2022, coneguda com 'la llei del només sí és sí',  que va eliminar els abusos i tot és qualificat d'agressió. El punt 3 de l'article, significa que es pot agreujar la pena d'1 a 5 anys de presó si s'actua amb violència o intimidació o sobre una víctima que tingui anul·lada, "per qualsevol causa"  la seva voluntat. Això no obstant, la fiscal només demana que sigui condemnat a una pena de 20 mesos de multa amb una quota de 15 euros diaris.  A més, demana que  s'imposi al periodista la mesura de llibertat vigilada durant 2 anys. I,  la pena d'inhabilitació especial per a professió o ofici, sigui o no retribuït, que comporti contacte regular i directe amb menors d'edat, per temps de 3 anys.

L'acusació particular  exercida per la víctima sí que demana  una pena que comporta presó a Gordillo, en aplicar l'agreujat de superior jeràrquic.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!