La Fiscalia Anticorrupció ha demanat l'ingrés a presó d'Eduardo Zaplana per risc de fuga, una setmana després que fos condemnat a deu anys i cinc mesos de presó per la trama de les ITV en el conegut com a cas Erial. Segons han confirmat aquest dimarts fonts coneixedores de la decisió a agències com Europa Press, el fiscal encarregat del procediment ha apreciat risc de fuga, motiu pel qual ha sol·licitat l'ingrés immediat a presó de l'exministre del PP i expresident de la Generalitat Valenciana —tot i que la resolució judicial encara no és ferma.
Al respecte, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha informat que la secció quarta de l'Audiència de València ha convocat una vista pel pròxim 7 de novembre (a partir de les 12.30 hores) per escoltar els arguments de les parts i prendre una decisió sobre la petició de la Fiscalia.
Recurs contra la sentència de Zaplana
La petició ha arribat una setmana després de conèixer-se la sentència dictada per la secció quarta de l'Audiència de València que condemna Zaplana a presó, després de veure provat que va percebre comissions per l'adjudicació entre el 1997 i el 2003 d'estacions d'ITV del País Valencià i les va canalitzar mitjançant una complexa estructura societària tant a Espanya com a països com Panamà i Luxemburg —i amb comptes a Andorra—. Així, el tribunal l'ha declarat autor dels delictes de prevaricació, suborn, falsedat documental i blanqueig de capitals, motiu pel qual també li ha imposat 17 anys i 10 mesos d'inhabilitació per a feina o càrrec públic, tres anys d'inhabilitació per a l'exercici de la seva professió i multes que superen els 25 milions d'euros. En canvi, l'ha absolt del delicte de grup criminal.
La sentència no és ferma i, per tant, pot ser recorreguda en cassació davant del Tribunal Suprem. De fet, Zaplana ja va anunciar que recorreria contra la sentència de deu anys i cinc mesos de presó per considerar que està "basada en acords opacs" i "sense evidències" contra ell. En un comunicat difós pel despatx del seu advocat, l'expresident es va mostrar "decebut" pel pronunciament de l'Audiència de València. En l'actualitat, hi ha mesures cautelars sobre ell, que ha de comparèixer periòdicament davant del jutjat.
Més enllà de Zaplana: els altres condemnats
El tribunal també ha imposat penes de fins a cinc anys de presó a altres sis acusats en el mateix procediment, mentre que n'ha absolt vuit. Els condemnats al costat de Zaplana són l'advocat i assessor fiscal Francisco Grau; l'antic cap de gabinet en la Presidència de la Generalitat Juan Francisco García; l'amic i testaferro de l'expresident Joaquín Miguel Barceló; i els empresaris Juan i Vicente Cotino (nebots de Juan Cotino, que va estar investigat en la causa fins a la seva mort) i Francisco Pérez. Els absolts són l'expresident José Luis Olivas; la diputada del PP Elvira Suanzes i el seu germà Saturnino; la secretaria de l'exministre, Mitsouko Henríquez; i els empresaris i coneguts de Zaplana, com Ángel Salas, Robert Edgar Bataouche, Pedro Romero i Carlos Gutiérrez.
Grau ha estat condemnat a cinc anys de presó i multa de vint milions per un delicte de blanqueig de capitals, mentre que García ho ha estat a dos anys i onze mesos, inhabilitació i multes per prevaricació, suborn, falsedat i blanqueig. Juan Cotino ha estat condemnat a dos anys i multa per un delicte de suborn, pel qual el seu germà Vicente ha estat condemnat per tres anys i cinc mesos —juntament amb els de falsedat i blanqueig—. Per Barceló, un any i tres mesos per blanqueig; i per Pérez, un any i sis mesos. En el cas de Barceló, García i els germans Cotino, la sala ha tingut en compte l'atenuant analògica de confessió com a "molt qualificada".