La Fiscalia de Barcelona ha demanat al jutjat d’instrucció 1 de Barcelona que prorrogui sis mesos més la investigació a l'exconseller d’ERC Xavier Vendrell, per aclarir si és autor d’un delicte de tràfic d’influències en el concurs públic que li va adjudicar l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM). Aquesta investigació és una peça separada del cas Volhov, on Vendrell va ser detingut a finals d’octubre de 2020, juntament amb altres persones com l’empresari i excàrrec de CDC, David Madí, acusats de finançar l’independentisme català a l’exili. En la peça ICAM, la Guàrdia Civil exposa que Vendrell es va reunir amb la republicana Alba Vergés, llavors consellera de Salut, per presumptament obtenir un concurs per a l’empresa Biomek, de la qual és accionista.  Dos anys després de ser detingut, Xavier Vendrell va ser citat a declarar al jutjat com a investigat: va negar qualsevol tracte de favor i va declarar que l’empresa ja havia guanyat algun concurs abans que ell hi entrés com a accionista. Això no obstant, la Fiscalia no en té prou i ha confirnat ElNacional.cat que vol continuar la investigació.

En la declaració al jutjat, el novembre passat, Lídia Domingo, subdirectora general de l’ICAM, que també és investigada en aquesta peça, també va negar qualsevol tracte de favor a l’empresa de Xavier Vendrell. Alba Vergés, que actualment és vicepresidenta 1a de la Mesa del Parlament, no ha estat citada com a investigada, i si hi hagués indicis contra ella, el jutge hauria d’elevar el cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè pel seu càrrec és aforada en aquest tribunal.

Indicis per trucades i una reunió

En els informes de la Guàrdia Civil, fets a partir  d' intervencions telefòniques i seguiments, per ordre judicial, se sosté que Domingo va alertar Vendrell que “anés amb compte amb els temps d’entrega de la realització de proves. L’empresa Invalcor va presentar una demanda al concurs guanyat per l’empresa on era accionista Vendrell. S’hi afegeix que el 2 d’octubre de 2020 Vendrell es va reunir amb la llavors conseller Vergés, de qui depenia l’ICAM, i que “la trobada va durar més de tres hores” i “del qual va dir a la seva dona que:’Havia anat molt bé'".  S'hi afegeix que Vendrell també va comentar la denúncia de l’adjudicació a la responsable de l’ICAM.

La Guàrdia Civil precisa que l’adjudicació de l’ICAM a la UTE formada per Certificación de Lesiones, SL i  Ingeniería de la Información, SL, va ascendir a 442.672 euros entre els anys 2018 i 2019. Els investigadors dedueixen irregularitats per la denúncia realitzada per la societat que també es va presentar al concurs. Hi afegeixen que les intervencions telefòniques de Vendrell són clau, ja que asseguren que “reconeix no disposar del material tècnic exigit” en el concurs públic, i que fins i tot -segons la Benemèrita- admet que “hauria de comprar o llogar material tècnic, com va fer en la seva primera licitació amb ICAM a Lleida, on la seva empresa només era una direcció i només va comprar el laboratori”.

Altres peces, obertes

Paral·lelament a la peça ICAM, el titular del jutjat d’instrucció  1 de Barcelona, el magistrat Joaquín Aguirre, manté obertes altres peces del cas Volhov, com ara l’anomenada peça 2 i la causa de l’operació urbanística de Villa Bugatti, a Cabrera de Mar, on també està investigat Vendrell, a més de la causa de Tsunàmi Democràtic a l'Audiència Nacional.

En el cas Volhov, s'investiguen accions que podrien emmarcar-se en els delictes de prevaricació, malversació de fons i tràfic d'influències. Quan va ser detingut, Vendrell va assegurar que si no fos independentista no l'haurien anat a buscar.