La Fiscalia s'ha erigit en la protagonista de la primera sessió del judici a quatre exmembres de la Mesa del Parlament presidida per Roger Torrent. Primer la fiscal Assumpta Pujol ha demanat suspendre el judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha començat aquest dimecres, fins que la sala 77 de l'alt tribunal català resolgui el recurs presentat per la Fiscalia contra la recusació del jutge Carlos Ramos del tribunal jutjador. I després, quasi al final de la vista, en les qüestions prèvies, el fiscal José Joaquín Pérez de Gregorio ha expressat una queixa sobre la desjudicialització anunciada entre el PSOE i ERC. "Circula una bola que aquest judici forma part dels procediments judicials que s'han portat a la taula de diàleg en la que es pretén l'arxivament de tots els procediments penals pendents contra polítics catalans. Per sort és una bola i aquest tribunal farà el judici", ha afirmat el veterà fiscal.

El tribunal, presidit per Carles Mir, ha acordat continuar el judici, en què avui s'han plantejat les qüestions prèvies. Les defenses han apel·lat a la inviolabilitat parlamentària de Roger Torrent, Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado i han demanat que se suspengui el judici. El tribunal ha resolt que informarà demà dijous, que a més estan citats els testimonis a la vista. La declaració dels encausats s'ha programat per al final, divendres, per garantir millor el seu dret de defensa.

Josep Costa, contundent

El més contundent ha estat l’exvicepresident de la Mesa del Parlament Josep Costa, del qual s'especulava que no aniria a la vista, i s'ha presentat amb toga per defensar-se. "Després que la fiscalia m'hagi desqualificat i menyspreat, ara ha fet ús de mala fe processal", ha afirmat Costa en la vista. El tribunal, però, ha decidit celebrar la vista contra la mesa del Parlament: "Tenim l'obligació de celebrar el judici", ha afirmat el magistrat Carles Mir.

Josep Costa, a la vista aquest dimecres al TSJC. / Foto: ACN

La Fiscalia acusa l'expresident del Parlament i conseller d'Empresa, Roger Torrent; per l'exvicepresident Josep Costa, i els secretaris Eusebi Campdepadrós, actual secretari per l'Administració de Justícia, i Adriana Delgado, alcaldessa de Sant Vicenç de Castellet, d'un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional per haver mantingut el 29 d’octubre i el 5 de novembre de 2019 una resolució dels tres grups independentistes que refermava el dret a l’autodeterminació del poble de Catalunya i la “reprovació de la monarquia tantes vegades com vulguin els diputats”. Per a Torrent, Costa i Campdepadrós sol·licita que siguin castigats a 20 mesos d’inhabilitació a càrrec públic i multa, i per a Delgado 16 mesos d’inhabilitació. L’acusació popular, exercida per VOX, demana el mateix càstig.

Les defenses demanen la seva absolució i volen incidir que les resolucions del 2019 res tenen a veure amb les aprovades per la mesa del Parlament de 2017, ja que van ser polítiques i no executives.