L'amenaça ja era sobre la taula i finalment la fiscal superior de les Canàries, María Farnés Martínez Frigola, ha complert: la Fiscalia ha demanat la suspensió del protocol canari d'atenció a menors migrants per vulnerar els seus drets fonamentals. Farnés ha recorregut aquest dimecres el protocol canari d'atenció a menors migrants no acompanyats, ja que aquest obliga els menors a passar per una sèrie de tràmits que abans no eren necessaris, la qual cosa alenteix la seva entrada al sistema de protecció en ple flux migratori. Segons ha avançat El diario.es, la Fiscalia considera que la mesura imposada pel govern de Coalició Canària i el Partit Popular vulnera el dret fonamental al principi d'igualtat reconegut a l'article 14 de la Constitució i en la Convenció dels Drets del Nen, així com el dret fonamental a la integritat moral reconegut a l'article 15 de la Constitució.

En el recurs que ha presentat la fiscal a la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Canàries, demana la suspensió del protocol en considerar que "la seva execució suposa l'absència d'atenció immediata a la situació de desemparament ''' en la que es troben els menors en arribar a les illes.

Així vol actuar el govern canari davant d'aquest "desordre"

El govern de Fernando Clavijo va publicar dijous passat al Butlletí Oficial de les Canàries el protocol que detalla com pretén actuar a partir d'ara davant del "desordre" que creu que genera el fet que la Policia lliuri els nens arribats en pastera directament als centres sense una identificació detallada i sense complir els tràmits planificats, posant en risc els seus drets, segons el seu parer. Aquest protocol exigeix que el menor arribi perfectament filiat i identificat, que se l'hagi escoltat i entrevistat per saber si és candidat a refugi o asil, que l'Estat tramiti cada expedient de forma individualitzada i que la Fiscalia intervingui si hi ha dubtes sobre la seva edat; i tot això, abans de traslladar-ho a un centre de la comunitat autònoma, sempre i quan aquesta confirmi que té places.

La fiscal superior considera que "no existeix motiu per sotmetre un nen petit que arriba sol a un tràmit inexistent en la llei i retardar la seva entrada en un centre de menors adequat, que és on la llei estableix que ha d'estar. Sens dubte, l'aplicació d'aquest protocol permet la permanència de menors indubtables en centres policials''.

També el Consell de Ministres va posar en marxa aquest dimarts el procediment per recórrer el protocol d'atenció als nens arribats en pasteres i cayucos aprovat pel govern de les Canàries i sol·licitar al Tribunal Constitucional que deixi clar que la protecció dels menors és sempre competència autonòmica. En concret, el govern espanyol va acordar sol·licitar amb caràcter urgent un informe al Consell d'Estat sobre aquest protocol, el pas que necessàriament ha de fer abans d'entaular un conflicte de competències davant del Tribunal Constitucional contra la comunitat de les Canàries, segons va informar la ministra portaveu, Pilar Alegría.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!