La Fiscalia ha decidit recórrer l'absolució de tres joves catalanes per trencar una bandera espanyola. El ministeri fiscal ha recorregut davant el Tribunal Suprem la decisió d'absoldre les joves i reclama que se les condemni per un delicte d'ultratge a Espanya perquè, segons el seu criteri, no va ser un acte de protesta si no una coacció en la que els absolts van exercir "violència moral". Segons assegura Eldiario.es, el Suprem creu que el debat serà profund ja que caldrà decidir si aquest cas és similar al dels dos homes que van cremar fotos del Rei a Girona el 2007 i van ser emparats pel Tribunal Europeu de Drets Humans. El TEDH va deixar clar que cremar una foto del monarca està emparat en la llibertat d'expressió

El citat digital ha pogut saber que la sala de lo penal estudiarà el cas aquest dimarts. Els fets van passar l'abril de 2016 quan tres estudiants van trencar una bandera espanyola que era de diversos integrants de Societat Civil Catalana (SCC). Els joves, que eren del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), s'haurien apropat a una paradeta que SCC havia muntat a la plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona i hauria trencat la bandera en dos trossos. Les tres van ser condemnades per un jutjat de Sabadell a pagar multes de fins a 2.160 euros però l'Audiència de Barcelona va decidir absoldre-les amb tres vots a favor i dos en contra. La decisió es va prendre entenent que no es podia provar cap acció violenta o coactiva i que trencar una bandera era un acte polític emparat en la llibertat d'expressió. L'Audiència de Barcelona sí que va entendre que el seu cas era similar al dels dos condemnats per cremar fotos del monarca que, finalment, van ser emparats pel TEDH.

La Fiscalia no es dona per vençuda

El ministeri fiscal no accepta l'absolució i ha l'ha portat al Tribunal Suprem en un escrit on reclama que els jutges multin les estudiants. El recurs, que el firma el fiscal Manuel Martínez de Aguirre, defensa que trencar la bandera no va ser un acte de llibertat d'expressió si no quelcom "violent i coactiu". Martínez de Aguirre subratlla que les tres joves van exercir "un acte d'imposició per força violenta a través de la destrucció dels símbols de l'altre, sense opció al debat o al contrast d'opinions". Així doncs, la Fiscalia té clar que els fets van ser una "imposició violenta a altres d'opinions diferents per ser la inspiració d'altres actes similars, contribuint a difondre un ambient coactiu que sufoqui opinions diverses".

Així doncs, queda clar que la Fiscalia no creu que aquest cas pugui ser similar al de la crema de fotos del Rei el 2007. Segons l'escrit, "hi ha diferències substancials" entre tots dos casos que haurien de fer que el Suprem els tornés a imposar les multes que va establir el jutjat de Sabadell. El recurs té el suport de Societat Civil Catalana, la qual assegura que el dia dels fets es van "apropiar per la força" de la bandera. Ara el TS haurà de prendre una decisió i decidir si cal o no revocar l'absolució.