La Fiscalia Superior de Catalunya ha demanat al Tribunal Superior de Catalunya (TSJC) que apliqui la llei d'amnistia als càrrecs d'ERC, Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i Natàlia Garriga, segons ha informat la Fiscalia General de l'Estat, aquest dijous. El tinent fiscal Pedro Ariche hi afirma que ho demana per "estricta aplicació dels principis instrumentals d'unitat d'actuació i de dependència jeràrquica"; és a dir, es pot deduir que en discrepa, però que obeeix el que va dictar el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, i la Junta de Fiscals, que s'ha de demanar l'extinció de responsabilitat penal i civil en tots els delictes relacionats amb el procés, inclosa la malversació de l'1-O. Amb tot, Ariche fa un informe tècnic i sense valoracions polítiques, lluny del que van fer els fiscals del Tribunal Suprem. Amb aquesta resposta, la Fiscalia Anticorrupció també haurà de demanar l'amnistia per a la trentena d'excàrrecs i empresaris processats per l'1-O al jutjat d'instrucció 13 de Barcelona.

A la causa del TSJC, també està personat el partit ultra Vox i, segurament, demanarà que no se'ls apliqui l'amnistia, com ja ha fet en altres procediments com en el de Tsunami Democràtic. El tribunal, presidit pel president del TSJC, el magistrat Jesús María Barrientos, haurà de decidir ara si els amnistia o suspèn la causa per consultar al Tribunal Constitucional i al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre l'aplicació de la llei. Té dos mesos per fer-ho, segons la norma.

 

Penes elevades de presó

La Fiscalia Superior de Catalunya va presentar, fa un any, l’escrit d’acusació contra els comandaments d’Oriol Junqueras el 2017: demanava 7 anys de presó, 32 anys d'inhabilitació i 30.000 euros de multa per a Josep Maria Jové, i 6 anys i tres mesos de presó, 27 anys i 3 mesos d'inhabilitació i multa de 24.000 euros per a Lluís Salvadó, actual president del Port de Barcelona, pels delictes de malversació de fons, prevaricació i desobediència per l’organització de l’1-O des del Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda. Per a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, la Fiscalia sol·licita un any d’inhabilitació i 18.000 euros de multa per desobediència al Tribunal Constitucional (TC) pels preparatius del referèndum, sota la direcció de Jové.

Explicació tècnica del tinent fiscal

En  el seu escrit, el tinent fiscal Pedro Ariche no critica ni qüestiona el posicionament oficial de la Fiscalia, que és un organisme jeràrquic, com sí que ho van fer els fiscals del Suprem de l'1-O. Ariche hi sosté: "A ningú se li escapa, d'altra banda, que l'examen dels nous preceptes per part del fiscal no pot abordar-se des d'una perspectiva merament individualista (el que aquesta representació consideri, segons el seu saber i entendre, en relació amb aquest assumpte concret), sinó que, com no pot ser d'una altra manera, en la salvaguarda principi instrumental d'unitat d'actuació, garantia al seu torn del de seguretat jurídica, aquell ha de ser conseqüència d'una resposta integral d'aquesta Institució".

Per això, el tinent fiscal conclou que demana l'amnistia per a Jové, Salvadó i Garriga "en estricta aplicació dels principis instrumentals d'unitat d'actuació i de dependència jeràrquica, que informen la seva actuació i amb el benentès que es troben subordinats als valors superiors de respecte a la legalitat i imparcialitat, que constitueixen el nucli essencial de la funció constitucional d'aquest ministeri fiscal i que regeixen la seva actuació davant els tribunals".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!