La Fiscalia no veu delicte de desobediència en la plantada de l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy a la comissió d'investigació del Parlament sobre el 155, en concloure que la cambra no era competent per analitzar la legalitat de l'aplicació d'aquest article de la Constitució.

Així ho sosté la Fiscalia en un decret, al qual ha tingut accés Efe, en què arxiva les diligències que va obrir a requesta del president del Parlament, Roger Torrent, que va denunciar la plantada a la comissió sobre el 155 per part de Rajoy, el seu cap de gabinet Jorge Moragas, l'exvicepresidenta Soraya Saenz de Santamaria, els exministres María Dolores de Cospedal i Juan Ignacio Zoido i l'exdelegat del Govern Enric Millo.

La Fiscalia ressalta que el Consell d'Estat ha determinat que l'obligatorietat de comparèixer davant el Parlament només afecta a les autoritats i funcionaris que depenen de la Generalitat i que no pesa sobre els representants d'altres administracions.

A més, subratlla que, en qualsevol cas, la compareixença davant una comissió Parlamentària "únicament pot requerir-se en relació amb qüestions que siguin competència de la Generalitat" i apunta que, en el cas del 155, és "extremadament dubtós" que el Parlament tingui competències per investigar la legalitat de l'aplicació d'aquest article, que ha estat avalada pel Tribunal Constitucional.

Rajoy, Cospedal i Saénz de Santamaría van plantar al Parlament el mes d'abril passat, i posteriorment de nou al maig, si bé els tres van fer arribar a la cambra un escrit del Consell d'Estat que subratllava que no estaven obligats a atendre la sol·licitud de compareixença.

La decisió de la Fiscalia, que el Fiscal Superior de Catalunya, Pedro Bañeres, ha fet arribar al president del Parlament, no es pot recórrer, sense perjudici que la cambra pugui optar per interposar una denúncia directament davant l'autoritat judicial.