Cita clau per als 12 veïns, inclosos en CDR i acusats de terrorisme en l’operació Judes. L’Audiència Nacional celebra una vista, aquest dijous a les 10 del matí, en la qual les defenses dels encausats, la majoria amb advocats d’Alerta Solidària, demanaran que se’ls apliqui la llei amnistia, en vigor des de fa dues setmanes, i, per tant, que no siguin jutjats. La Fiscalia no ha volgut avançar si estarà d’acord amb l’extinció de la responsabilitat penal als encausats, tal com sí que ha fet amb els 12 investigats per terrorisme en els casos de Tsunami Democràtic. En concret, a l’Audiència Nacional hi ha deu encausats, comptant la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i al Tribunal Suprem hi ha investigats el president a l’exili Carles Puigdemont i el diputat d’ERC Ruben Wagensberg, pel seu aforament. El fiscal de l’Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, que demana penes de 8 a 27 anys de presó als CDR, anunciarà si considera ajustat que els fets i els delictes pels quals els acusa poden encaixar en l’amnistia. En concret, acusa quatre veïns pel delicte organització terrorista (8 anys de presó) i, als altres vuit CDR també els afegeix el delicte de tinença, dipòsit i fabricació de substàncies explosives (11 anys) i per delicte d’estralls de caràcter terrorista en grau de temptativa (8 anys de presó).

En aquesta causa, també hi ha les acusacions populars formades per les entitats unionistes Asociación de Víctimas del Terrorismo (AVT); Asociación Dignidad y Justicia (que també és acusació a la causa de Tsunami Democràctic); Asociación Española de la Guardia civil (AEGC)Asociación Unificada de la Guardia civil (AUGC) i el partit ultra VOX. No hi ha dubte que aquestes acusacions demanaran al tribunal que no apliqui l’amnistia perquè s’han mostrat obertament en contra d’aquesta llei quan es negociava entre el govern del PSOE amb Junts i ERC.

La llei d’amnistia permet l’extinció de la responsabilitat en delictes de terrorisme a condició que no s’hagi afectat la vida de cap persona, ni produït lesions greus, requisit que compleixen els CDR de l’operació Judes, segons insisteixen les seves defenses.

Alerta Solidària i el fiscal general

El tribunal de l’Audiència Nacional, presidit per Alfonso Guevara, va convocar aquesta vista, abans del judici, el passat Dilluns de Pasqua, i un cop començada es va adonar que falta un advocat defensor, que ja havia comunicat la seva baixa per malaltia. Recentment, va tornar a convocar la vista per aquest dijous, i ara, amb la norma de l’oblit penal en vigor, des de la seva publicació en el BOE, l’11 de juny passat.

A més de demanar l’amnistia, les defenses insistiran a denunciar les irregularitats d’aquesta causa, que és “prospectiva” i la qualifiquen de “persecució a l’independentisme català”. A més dels advocats, a la vista de l’Audiència Nacional tornaran a anar-hi el portaveu d’Alerta Solidària, Martí Majoral, i els processats Eduard Garzón i en Txevi Buigas.

En un comunicat, la setmana passada, l’organització Alerta Solidària afirmava que el posicionament i els arguments del fiscal general de l’Estat que s’ha imposat per amnistiar la malversació de l’1-O com també les causes de Tsunami Democràtic, davant el Tribunal Suprem, i l’Audiència Nacional “es podrien aplicar al cent per cent, paraula per paraula, al cas de l’operació Judes. Però —hi afegeix— el silenci que ha mantingut fins ara la Fiscalia podria amagar un canvi de guió i que s’estigui protegint de possibles crítiques”.

Sense cap violació de drets humans

L’organització de l’esquerra independentista hi insisteix que “repassant l’argumentari dels dos escrits de la Fiscalia, un presentat al Tribunal Suprem, i l’altre a l’Audiència Nacional, en relació amb la causa de Tsunami Democràtic, no hi ha marge per a oposar-se a l'amnistia per als CDRs”. En aquests casos, “la Fiscalia conclou de manera contundent que cap dels fets investigats ha causat de forma intencionada una greu violació dels drets humans, fixats en les excepcions de l’amnistia”, i els advocats defensors hi reiteren que “el mateix es pot dir dels 12 veïns processats a l’operació Judes”, i investigats —com els 12 de Tsunami— pel jutge Manuel García Castellón. Amb tot, Alerta Solidària conclou que “no es pot descartar cap sorpresa”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!