La Fiscalia Europea ha arxivat la causa contra l'exdirigent de Convergència i empresari, David Madí, i contra Joan Ferran per un presumpte delicte de frau de subvencions europees. En una resolució a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, les fiscals europees delegades, Laura Pellón Suárez de Puga i Gloria Yoshiko Kondo Pérez, acorden tancar aquest procediment d'acord amb la decisió de la Sala Permanent d'avalar precisament l'arxivament del cas en constatar que hi ha una "absència de proves" pertinents.

Tot plegat va començar perquè el titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre —instructor del cas Volhov—, va derivar una conversa gravada l'any 2020 entre Madí i Ferran al Ministeri Fiscal europeu, donat que veia "sospites fundades" sobre la comissió d'un delicte de frau de subvencions. En el marc de la trucada entre ambdós, es feia referència als fons Next Generation EU, recursos xifrats en 140.000 milions d'euros per a Espanya. Madí indicava a la conversa que calia "establir un canal per entrar" i explicava que Foment —de la qual assenyalava que "formava part"— havia tingut una reunió en petit comitè amb Iván Redondo: "Això serà una merienda de negros, són 140.000 milions".

 

 

La proposta que la delegació de la Fiscalia Europea va elevar el 18 d'octubre a la Sala Permanent, que va avalar l'arxivament de la causa, assegura que "en el present cas, la conversa remesa posa de manifest l'existència d'un acord entre els interlocutors per canalitzar fons europeus a través de l'assessorament a futurs clients per a la presentació de projectes". La conversa, apunten, "reflecteix que aquesta activitat la desenvoluparia l'empresa RSM i es presenta com a lucrativa, [...] similar al que desenvolupen altres consultories". Per tot plegat, les fiscals destaquen que "en el moment actual, esgotades totes les vies d'investigació possibles, es considera que no existeixen indicis suficients per considerar comesa la infracció penal origen de la present causa".

Les declaracions davant la Fiscalia Europea

Tant Madí com Ferran van ser citats a declarar davant la Fiscalia Europea i, en la compareixença que van fer a la seu de Madrid, el primer va exposar que havien comentat "aspectes" de la gestió dels fons europeus i que el que podrien oferir era "assessorament" als empresaris que així ho volguessin. L'exdirigent convergent va subratllar que "no hi havia cap acord per repartir-se aquests fons", sinó que simplement la conversa es feia en el marc de les seves funcions d'assessorament com a consultor, una acció que és "lícita i que fan moltes empreses". La conversa, van detallar els investigats, es va produir "en el context del contracte de consultoria que vincula el senyor Madí amb l'empresa RMS". De fet, el fiscal anticorrupció Fernando Maldonado tampoc considerava que hi hagués cap fet delictiu, com ha acabat apuntant la Fiscalia Europea.