La Fiscalia Europea contra el Frau (EPPO) ha assumit la investigació judicial del cas Koldo, segons ha informat en un comunicat. Fins ara, l'Audiència Nacional havia estat l'encarregada d'investigar aquesta presumpta trama de corrupció que se centra en l'adjudicació de contractes públics a una única empresa per a la compra de material sanitari durant la pandèmia de la covid, i que ha estat batejat amb el nom de Koldo García, exassessor de l'exministre de Transports José Luis Ábalos. Després de comprovar que un d'aquests contractes estava cofinançat amb fons europeus, la Fiscalia Europea ha acordat assumir tota la causa i "així investigar conjuntament la totalitat dels contractes adjudicats per les diferents administracions públiques a la mateixa empresa en un breu període de temps".
L'EPPO ha recordat que al març, l'oficina de la Fiscalia Europea a Madrid va començar les indagacions "sobre un possible frau que afecta els contractes públics adjudicats per les autoritats sanitàries de les Illes Balears i les Canàries a una empresa única per a la compra d'equips mèdics". Atès que un jutjat d'instrucció d'Espanya estava investigant la mateixa empresa per contractes adjudicats per altres autoritats sanitàries i que un d'aquests contractes estava cofinançat per la UE, la Fiscalia Europea va sol·licitar en aquell moment informació addicional per determinar si el cas entrava dins la seva competència, ha assenyalat. "Després de rebre aquesta informació i examinar-la detalladament, la Fiscalia Europea ha pres la decisió de fer-se càrrec d'aquesta investigació judicial", ha apuntat. A més, ha subratllat que aquesta actuació es produeix "arran de l'altíssim interès públic suscitat per aquesta investigació".
En cas que el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno no estigui conforme amb la decisió de la Fiscalia Europea d'assumir la totalitat del cas Koldo, es pot plantejar un conflicte de competències que resoldrà el Tribunal Suprem, segons informen fonts jurídiques consultades per Europa Press.
El presumpte frau provocat per aquests contractes signats durant la pandèmia ascendeix a 17,8 milions d'euros de dues partides dels fons europeus. En concret, es tracta de 14,7 milions d'euros del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i 3,1 milions del Fons de Solidaritat, segons la informació remesa pel govern espanyol a la Comissió Europea en resposta a un requeriment enviat el passat mes de març.
Què és la Fiscalia Europea?
La Fiscalia Europea és l'encarrega d'investigar, processar i jutjar els delictes que afecten els interessos financers i el pressupost de la Unió Europea. Està estructurada en dos nivells, el central, encapçalat pel fiscal general europeu i amb seu a Luxemburg; i el nacional, integrat pels fiscals europeus delegats als diferents estats membres.
Quan existeixen sospites que s'ha defraudat pressupost de la UE, les autoritats tenen l'obligació d'informar la Fiscalia Europea, que ha d'avaluar si els fets es troben dins la seva jurisdicció. En cas de considerar l'existència d'un possible delicte dins les seves competències, l'EPPO està obligada a obrir una investigació.