La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil s'ha personat a la seu de la societat pública Red.es per ordre de la Fiscalia Europea per recopilar informació de correus electrònics i discs durs relacionada amb els contractes amb l'empresari Juan Carlos Barrabés en el marc de la investigació que afecta l'esposa de Pedro Sánchez, Begoña Gómez. Segons ha avançat El Mundo, és la segona intervenció dels agents a Red.es en relació amb els contractes d'aquesta societat amb Barrabés, que va recomanar Gómez per a la creació d'un màster a la Universidad Complutense de Madrid, que han portat Gómez a ser investigada per tràfic d'influències i corrupció en els negocis, ja que va escriure cartes de recomanació per a licitacions que li van reportar contractes públics per valor de més de 10 milions d'euros. L'UCO ha recollit aquest dimecres els correus després de la finalització de les gravacions un dia abans. Actualment, hi ha dues investigacions obertes pels contractes entre Red.es i Juan Carlos Barrabés. 

Les actuacions de l'UCO aquest dimecres vam ser tutelada per un jutge de garanties, segons detalla el citat diari. Els agents es van personar a la seu de l'empresa la setmana passada amb dos manaments. El primer era del jutge del cas, Juan Carlos Peinado, que va sol·licitar els expedients 014 i 016 relacionats amb els contractes que comptaven amb una carta de recomanació al programa de la Complutense signada per Gómez. A més, va demanar el 44, que feia referència a una consultoria que va guanyar Barrabés en una UTE (Unió Temporal d'Empreses) amb KPMG. El segon manament era el de la Fiscalia Europea on ordenava la salvaguarda dels correus en els procediments 014 i 016 que són els únics certificats al Fons Social Europeu.

Actuació de la Fiscalia Europea

L'actuació de la Guàrdia Civil s'ha produït després que el passat 26 d'abril la Fiscalia Europea s'interessés per la causa i preguntés al titular del Jutjat d'Instrucció Número 41 de Madrid que va admetre a tràmit una denúncia de Manos Limpias contra Begoña Gómez, si el procediment afectava contractes subscrits amb fons europeus. En un decret del 26 d'abril, l'òrgan comunitari va demanar al jutge del cas, Juan Carlos Peinado, que informés dels fets que investiga i que li precisés si en el procediment "estaria implicada l'UTE Innova Next SLU- Escola de Negocis The Valley", integrada en una societat propietat de Barrabés, qui segons Manos Limpias és el beneficiari de les "recomanacions o avals". 

Els fiscals delegats Laura Pellón, Luis Miguel Jiménez i Antonio Zárate van assenyalar en aquest decret que la Fiscalia Europea "podria, si és el cas, arribar a exercir la seva competència" per investigar aquests contractes si així ho estima pertinent, pels quals va sol·licitar al jutjat que li remetés la documentació oportuna. En aquest escrit, el jutge de Madrid va contestar que en els fets que investiga constaven "processos d'adjudicació de diferents contractes, per part de Red.es, entre altres a la UTE composta per les entitats 'Innova Next' —societat del Grup Barrabés—, 'SLU Escola de Negocis', i 'The Valley'". Davant la petició de la Fiscalia Europea, l'instructor va facilitar còpia dels documents requerits, encara que no es va pronunciar sobre la competència de la recerca quant als contractes amb fons europeus, ja que és la mateixa Fiscalia Europea la que ha de determinar-ho.

Citats a declarar 

L'empresari, president del grup Barrabés i administrador de Innova Next fins a 2022, està citat en qualitat de testimoni aquest divendres 7 de juny, si bé la seva declaració està pendent d'un informe mèdic després d'al·legar problemes de salut. El jutge del Jutjat d'Instrucció número 41 de Madrid ha citat a declarar en qualitat d'investigada Begoña Gómez el divendres 5 de juliol. I en una citació poc habitual, el jutge va canviar aquest dimarts la declaració de cinc testimonis, que estaven citats aquest dijous, 6 de juny, i ha ajornat la cita per al pròxim diumenge, 16 de juny a partir de les 12:00 hores. Tanmateix, el jutge ha afegit que com està de guàrdia aquest dia no pot garantir l'hora a la qual se celebraran les declaracions. Malgrat que és poc habitual que se celebri en diumenge, la llei contempla que tots els dies són hàbils per dur a terme el procés judicial. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!