Les mascaretes del germà d'Isabel Díaz Ayuso, en Tomás, pugen un esglaó i és la Fiscalia Europea qui ara reclama investigar el contracte perquè hi veu indicis de frau en la gestió dels fons comunitaris destinats des de la Unió Europea a combatre la covid per part dels estats membre. Així doncs, cal recordar la comissió de 280.000 euros que Tomás Ayuso va rebre per fer d'intermediari d'una compra de mascaretes a través d'una empresa totalment deslligada de la seva feina, dedicada a llums led, i amb un vincle familiar directe amb la presidenta de la Comunitat de Madrid.
Però el cas que la justícia europea també es vol fer seu, xoca de ple amb la Fiscalia Anticorrupció, encarregada d'investigar el cas després de la denúncia presentada pel PSOE i Unidas-Podemos i Más Madrid, i que es nega a passar la documentació del cas, segons avança el diari El Mundo. Així doncs, sembla que aquestes dues lectures d'interpretació entre fiscalies les haurà d'acabar resolent la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, que haurà de dictar qui té la potestat per investigar-ho.
Anticorrupció s'hi nega
No obstant, la independència de la Fiscalia Europea per actuar sobre aquest cas queda detallada pel mateix BOE i explicita: amb l'objectiu compartit d'avançar en la construcció d'un espai de llibertat, seguretat i justícia, amb l'article 325 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE) van establir de forma explícita el seient legislatiu per crear la Fiscalia Europea, òrgan comú als Estats membres però independent d'aquests, contemplat en inici per combatre els delictes que perjudiquin els interessos financers de la Unió i, per tant, els interessos de la ciutadania europea en conjunt.
Després de llargs anys de negociació, aquesta iniciativa, que s'ha dut a terme pel procediment de cooperació reforçada, suposa la plasmació explícita del principi de subsidiarietat establert a l'article 5 del TFUE. Així, la mateixa idea d'una Fiscalia Europea neix davant la constatació de la necessitat de superar les diferències dels sistemes jurídics dels Estats membres per aconseguir una lluita eficaç contra el frau sobre el pressupost de la Unió Europea". Així doncs, el cas pot derivar en els tribunals europeus amb independència del que digui l'espanyol.
El lideratge de la UE en el finançament contra la covid
Segons explica El Mundo, la representant de la Fiscalia Europea a Espanya, la fiscal Concepción Sabadell, va reclamar dies enrere a Anticorrupció la totalitat de les diligències de recerca relacionades amb l'adjudicació que afecta Tomás Díaz Ayuso. Per la seva banda, el fiscal en cap d'Anticorrupció Alejandro Luzón s'hi nega i ha plantejat un conflicte de competència a la fiscal general de l'Estat. La Comunitat de Madrid, com la resta d'administracions, també va beneficiar-se dels plans d'ajuda de la UE. Cal posar de relleu el Mecanisme de Protecció Civil de la UE, pel qual es van finançar mascaretes de protecció, bates, guants, ulleres, desinfectants i altres productes als països sol·licitants d'assistència.
Així doncs, en plena pandèmia, la Comissió Europea va coordinar i cofinançar el lliurament de més de 190 milions d'equips mèdics i de protecció individual, va reforçar els hospitals amb personal mèdic addicional i va proporcionar més de 10,5 milions de dosis de vacunes a gairebé 55 països. A més de la funció de coordinació, la UE ha finançat el 75% dels costos de transport de l'assistència enviada. Arguments amb què la Fiscalia Europea demana tenir accés als documents i investigar el cas.