La Fiscalia Europea (EPPO) investiga si la denúncia del pseudosindicat Manos Limpias contra Begoña Gómez, dona del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, afecta contractes subscrits amb fons europeus, i per això ha preguntat al jutge de Madrid que dirigeix aquesta investigació si en la documentació del procediment hi ha algun contracte amb subvenció europea per a determinar si és competent per a investigar, segons ha avançat Europa Press. El titular del jutjat d'instrucció 41 de Madrid, Juan Carlos Peinado, va acceptar la denúncia de l’entitat ultra, basada en retalls de premsa, que acusen Gómez dels delictes de tràfic d’influències i corrupció. La Unidad Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil  va descartar qualsevol irregularitat en un informe inicial, com ara en el rescat de la companyia d’Air Europa. Per la seva part, la Fiscalia espanyola torna a qüestionar obertament que el magistrat hagi acceptat la investigació, i fins i tot, declarar-la secreta per fer unes diligències,  mesura que va aixecar divendres passat.

En concret, l'òrgan comunitari ha demanat al jutge de Madrid que l'informi dels fets i delictes que investiga i si en el procediment "estaria implicada l'UTE Innova Next SLU- Escola de Negocis The Valley". Els fiscals europeus delegats Laura Pellón, Luis Miguel Jiménez i Antonio Zárate assenyalen que la Fiscalia Europea "podria, si és el cas, arribar a exercir la seva competència" per a investigar aquests contractes, pels quals sol·licita que li remeti la documentació oportuna. El magistrat  ja els ha respost que els donarà tota la documentació, però no detalla si la investigació afecta a fons europeus. L'instructor assenyala que en els fets que investiga consten "processos d'adjudicació de diferents contractes, per part de Red.es, entre altres, a la UTE composta per les entitats Innova Next, SLU Escola de Negocis, i The Valley".

El jutge justifica la investigació i el secret

Per la seva part, el magistrat Peinado, en una resolució, justifica la investigació a Begoña Gómez a partir de retalls de premsa perquè relata "fets concrets" d'actuacions que "descarten una recerca prospectiva", segons informa l'agència Efe. El titular del jutjat d'instrucció número 41 de Madrid hi explica que "la simple presentació d'una denúncia no exigeix l'obligació de practicar diligències" perquè si els fets no són constitutius d'infracció penal, el jutge pot acordar el seu arxivament. Ara bé, hi afegeix, que "com vulgui que els fets que s'exposen es refereix a hipotètics delictes de caràcter públic, qualsevol ciutadà pot posar en coneixement d'un òrgan jurisdiccional penal, l'ocurrència d'aquests fets". Després de la qual cosa cal "examinar" si "ofereixen apriorísticament versemblança de ser constitutius d'algun fet delictiu", sigui tràfic d'influències o corrupció en els negocis, per a decidir si obre una recerca penal o arxiva la denúncia del pseudosindicat.

El jutge continua dient: "I la veritat és que, amb independència de la font de coneixement per part del denunciant, que són mitjans de comunicació públics, aquests fets mereixen ser investigats, i són fets concrets, d'actuacions en els quals ha pogut tenir participació directa la denunciada, i aquesta concreció de fets, descarten que la denúncia pretengui una recerca prospectiva."

A més, el magistrat  Peinado es declara competent perquè encara que "la persona denunciada sigui l'esposa del president del Govern, no li atribueix cap fur especial, no tenint la condició de persona aforada". Això no obstant, encara que no cita a Begoña Gómez com investigada, demana que se li doni trasllat de l'obertura de diligències perquè si ho estima convenient es personi amb advocat i procurador "a l'efecte d'evitar indefensió".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!