La Fiscalia Europea investigarà si l'actuació del govern de les Balears, en mans del PP, va tenir alguna responsabilitat en la no reclamació del reemborsament de les mascaretes defectuoses que van ser facilitades a aquesta administració per la trama de Koldo García. El pas de la fiscalia ve després de la denúncia que el PSOE va presentar contra el govern de Marga Prohens i en la qual els acusava de deixar caducar l'expedient de reclamació de 2,6 milions d'euros a l'empresa Soluciones de Gestión. En concret, els socialistes van denunciar l'actual director general del Servei de Salut autonòmic, Javier Ureña, per presumptes delictes de prevaricació, malversació i tràfic d'influències en la instrucció de l'expedient de reclamació de 2,6 milions d'euros del total dels 3,7 milions abonats per gairebé 1,5 milions de mascaretes.

El jutjat de Palma que va admetre a tràmit la querella del PSOE, en una interlocutòria del 21 de maig, s'ha inhibit en favor de la Fiscalia Europea, que ja investigava la compra de material sanitari a empreses vinculades amb la presumpta trama de corrupció per part dels governs balear i canari, ja que la compra es va finançar amb fons de la Unió Europea. 

Expedient de reclamació caducat

L'origen del cas se situa durant els primers mesos de la pandèmia de la covid el 2020, quan el govern balear, encapçalat en aquell moment per Francina Armengol, va comprar les mascaretes oferides per l'empresa Soluciones de Gestión, per 1,4 milions d'euros, un material que tenia una qualitat molt per sota de l'exigida per l'ús sanitari, segons va certificar el departament de Salut quan les van rebre, motiu pel qual van quedar emmagatzemades i mai es van acabar utilitzant. L'empresa havia estat recomanada a les Balears per Koldo García, assessor principal del llavors ministre de Transports, José Luis Ábalos. En la primavera de 2023, Salud va iniciar l'expedient de reclamació de 2,6 milions d'euros a la companyia, que va caducar el gener de 2024. Ara, l'actual Govern, presidit per Marga Prohens (PP) ha argumentat que l'anterior executiu autonòmic mai el va informar del sobrecost de les mascaretes ni va iniciar formalment la reclamació a l'empresa investigada.

La postura del PP ha quedat desmentida per la investigació del cas, ja que la Guàrdia Civil va incloure converses gravades entre els principals implicats a la trama on s'insinuen gestions perquè el nou executiu del PP a balears facilités que l'expedient de reclamació caduqués, un fet que va acabar passant. Entre les proves, hi ha la transcripció d'una conversa entre els gestors de l'empresa, quan el desembre de 2023 apuntaven que "Balears no anava a seguir amb la reclamació per les mascaretes". Un dia després, el 12 de gener, l'expedient va caducar. Segons apunta el jutjat de Palma, la Fiscalia Europea ja té iniciat un expedient d'investigació en relació amb l'adquisició d'aquestes mascaretes i també és el competent per a la recerca de la posterior reclamació del preu de les mascaretes. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!