La Fiscalia Europea ha anunciat al partit ultra Vox que rebutjarà que exerceixi l'acusació popular en la investigació que dirigeix per aclarir si hi ha alguna irregularitat en els dos contractes que van ser sufragats amb fons europeus i que van ser separats del cas Begoña Gómez, que dirigeix el jutge Juan Carlos Peinado, titular del jutjat d’instrucció 41 de Madrid, contra la dona del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per tràfic d'influències. L'òrgan comunitari hauria traslladat la seva decisió a la coordinadora nacional jurídica de Vox, Marta Castro, que —segons Europa Press— ja ha avançat, aquest dimarts, que el partit d’extrema dreta recorrerà aquesta negativa perquè "segons la normativa espanyola les acusacions populars també tenen dret a la tutela judicial efectiva". En concret, l'òrgan comunitari investiga dues subvencions concedides a l'UTE Innova Next SLU- Escuela de Negocios The Valley per part de l'empresa pública Red.es.

L’estat espanyol és l’únic d’Europa que permet que els partits polítics i els sindicats siguin acusació popular en els procediments penals, un extrem que es vol corregir des de fa anys, que ha estat criticat pel Tribunal Suprem, i que ja es recollia en el projecte de reforma de la llei d’Enjudiciament Criminal (LECrim) de 2011.

"Procediment opac"

L'advocada de Vox ha declarat que vol "saber i intervenir" en les diligències de recerca d'aquest cas perquè no es "configuri" un "procediment opac" en el qual no puguin saber "què és el que s'investiga". El partit ultra, liderat per Santiago Abascal, va sol·licitar el 6 de juliol passat personar-se com a acusació popular en la peça que la Fiscalia Europea va obrir al juny, després de reclamar una part de la causa que s'investiga en el jutjat de Madrid perquè implica fons de la UE.

Querella de Manos Limpias

En concret, la Fiscalia Europea investiga dos contractes atorgats a una UTE en la qual va participar una societat de l'empresari Juan Carlos Barrabés —imputat pel jutge després de la seva declaració com a testimoni—, i que s'hauria fet amb adjudicacions públiques de Red.es, finançades amb fons europeus. El magistrat de Madrid va obrir la investigació arran de la querella de Manos Limpias, que sosté que Begoña Gómez, "prevalent-se del seu estatus personal, com esposa del president del govern espanyol", havia "vingut recomanant o avalant per carta de recomanació amb la seva signatura a empresaris que es presentaven a licitacions públiques".

Sánchez, dispensat de declarar

La investigació a Begoña Gómez està plena de polèmiques per com el jutge Peinado està portant la instrucció. La darrera és que ha citat articles de la llei que no existeixen en la citació de Pedro Sánchez com a testimoni, el pròxim 30 de juliol. El magistrat anirà a La Moncloa a prendre-li declaració, i Sánchez es pot negar a declarar contra la seva dona, dispensa que recull l'article 416 de la LECrim als parents dels processats en línia directa, ascendent i descendent i al cònjuge.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!


La