Contra tot pronòstic, la Fiscalia no ha presentat cap recurs al tercer grau. Tot feia pensar que els presos polítics que van sortir de la presó el primer dia de campanya electoral en aquest règim penitenciari no trigarien gaire a tornar a entrar-hi davant un nou recurs de la Fiscalia. Però quan falten 48 hores per acabar la campanya, el ministeri públic no ha presentat cap recurs i tot fa pensar que ja no ho farà.

El 28 de gener, un dia abans de l'inici de la campanya pel 14-F, l’equip del Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima va resoldre en tercer grau les classificacions dels presos polítics. 

El tercer grau es pot recórrer. De fet, ja va passar l'altre cop i el Tribunal Suprem el va derogar i els presos van tornar a la presó.

Tot estava previst per si arribava el recurs en mig de la campanya. Els presos tenien una altra carta: els permisos. Tots han complert un quart de la pena, cosa que, afegida al tercer grau, fa que disposin de 48 permisos a l'any que se'ls poden distribuir com vulguin. I en mig de la cursa electoral, haurien pogut fer servir aquesta opció. Però això no ha passat.

La Fiscalia no ha volgut entrar en campanya, estalviant així, d'una banda, el seu protagonisme i un factor més de debat electoral i evitant una estratègia política, que si bé és cert que hauria anat en contra els interessos dels presos, que haurien vist, de nou, minvats els seus drets penitenciaris i de reinserció, també haurien pogut jugar amb força la repressió que novament els queia a sobre i en mig d'una cursa electoral.

Hi havia reaccions previstes a nivell social si això passava. Però això no ha passat i ja no s'espera que passi.

El silenci de la Fiscalia

La Fiscalia no dona pistes.

Ni tan sols de quina serà la fiscalia que presenti el recurs si això acaba passant després de les eleccions de diumenge. I és que, tot i que és el fiscal de Vigilància Penitenciària qui hauria de presentar el recurs, no es pot descartar que acabi sent la Fiscalia del Tribunal Suprem qui ho faci, com a un mecanisme més per accelerar el procés.

De fet, un cop s'esgotin tots els tràmits, el recurs pot caure sobre la taula del Tribunal Suprem i del tribunal que va condemnar els presos polítics, com ja va passar ara fa 6 mesos.

Presos, exiliats i inhabilitats, en campanya

Tots els presos han participat en la campanya. No ha estat el primer cop. Ja ho van fer el 2017 quan es van convocar les eleccions després del 155. 

La diferència, però, és que no estaven condemnats, per tant, no estaven inhabilitats, i tots menys Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart estaven en llibertat provisional. Els van deixar lliures, de fet, la mateixa tarda que començava la campanya electoral i algun d'ells va irrompre en el míting que obria la cursa electoral del seu partit. Carles Mundó, per exemple, va arribar directe de Madrid al míting amb Marta Rovira.

Ara la situació ha canviat. Ja estan condemnats, per tant, tenen una inhabilitació que no els permet concórrer a les eleccions. Però això no els priva de participar en actes i demanar el vot. 

També ha entrat en campanya el president inhabilitat Quim Torra, que ha irromput a l'equador de la cursa electoral amb la seva participació en els mítings de Junts per Catalunya.