Nou cop a la investigació de la suposada trama russa en el procés d'independència de Catalunya. La Fiscalia Anticorrupció ha informat que "no s'oposa" a aplicar l'amnistia en la peça 2, coneguda com a cas Volhov, segons ha comunicat aquest divendres la Fiscalia General de l'Estat (FGE). A més, ha detallat que serà la Fiscalia del Tribunal Suprem qui informarà sobre la nova peça de la ingerència russa, que el magistrat Joaquín Aguirre ja va enviar a l'alt tribunal espanyol perquè entre els 13 investigats per traïció i malversació hi ha president a l'exili, Carles Puigdemont i el diputat de Junts Francesc de Dalmases, tots dos aforats. En aquesta nova peça també està imputat el president Artur Mas, que va qualificar de "fabulacions" les imputacions del jutge. Les defenses dels investigats denuncien que no han rebut cap escrit del fiscal anticorrupció de la causa, Ricardo Sanz-Gadea, i que elles van complir el termini de dos dies que els va donar el titular del jutjat d'instrucció 1 de Barcelona sobre si calia aplicar l'amnistia en el cas de la ingerència russa.

La Fiscalia, a més, no s'oposa a l'amnistia de la peça 1 del cas, que és el finançament a la Diputació de Barcelona, però rebutja aplicar la norma de l'oblit penal a altres peces: la de Catmon i Igman, la de Villa Bugatti i la peça 3 sobre Maite Fandos, perquè sosté que "no tenen relació amb  el procés". Pel que fa a la nova peça de la ingerència russa, el fiscal anticorrupció defensa el jutge Aguirre i sosté que en el cas de rebutjar l'aplicació de l'amnistia, no calia que esperés el pronunciament del Ministeri Públic, com se li ha criticat.

 Qui són els investigats del cas Volhov?

El magistrat Aguirre va obrir la peça 2 o cas Volhov el 27 d'agost de 2019, després que la policia judicial li indiqués que havia trobat dues gravacions guardades en el mòbil de Víctor Terradellas, exresponsable d'afers exteriors de Convergència i president de Catmon, en les quals explicava, per separat, a l'exconseller Xavier Vendrell i a l'exdirigent de CDC David Madí, que uns russos van oferir al president Puigdemont, 10.000 soldat russos i que "es va cagar a les calces". El jutge va permetre la intervenció de mòbils i seguiments, i l'octubre de 2020 va detenir una vintena de persones, com l'empresari Oriol Soler i el director de l'oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, els quals amb altres investigats van ser derivats a l'Audiència Nacional, investigats en la causa de Tsunami Democràtic, i d'aquesta investigació va fer noves peces.

Així, les defenses dels investigats no tenen clar si continuen imputats en aquesta peça o no. El magistrat Aguirre ho haurà d'aclarir ara. L'Audiència de Barcelona va ordenar al magistrat, el maig passat, que tanqués el cas Volhov i que el dugués a judici o l'arxivés. Ara, a més, la Fiscalia accepta que els encausats siguin amnistiats. I si el jutge Aguirre s'hi oposa, els investigats poden presentar recurs a l'Audiència de Barcelona perquè els exculpi definitivament.

La ingerència russa, al Suprem

El magistrat Aguirre va obrir la peça de la suposada ingerència russa a l'independentisme català, desobeint l'Audiència de Barcelona, segons manifesten els advocats dels principals acusats, com ara el penalista Gonzalo Boye, advocat de Puigdemont i Alay, i també imputat. I és que en l'exposició raonada, el titular del jutjat d'instrucció 1 de Barcelona no ha realitzat cap nova diligència ni apunta cap indici més enllà dels ja recollits en el cas Volhov, i l'única novetat —per dissimular, diuen— és que ha imputat persones diferents respecte de les del cas Volhov, perquè no se li tombi processalment. L'expedient del jutge Aguirre va arribar a l'alt tribunal espanyol l'11 de juliol passat, i encara no s'ha designat ponent per si s'admet a tràmit o no aquesta investigació. La Fiscalia General de l'Estat ja ha precisat que serà la Fiscalia del Suprem qui donarà el seu parer. I si la Fiscalia anticorrupció considera que el cas Volhov s'ha d'amnistiar, la suposada nova ingerència russa és el mateix. La Fiscalia també pot informar que no hi ha cap indici delictiu a investigar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!