La Fiscalia General de l’Estat (FGE) ha tallat de soca-rel la voluntat de la Fiscalia Superior de Catalunya de presentar un recurs contra l’amnistia ordenada per la sala d’apel·lacions del TSJC a l’exconseller d’Interior, Miquel Buch, i al sergent dels Mossos Lluís Escolà. El tinent fiscal Pedro Ariche va demanar al TSJC que no apliqués l’extinció de la responsabilitat penal a Buch i Escolà perquè sosté que el sou cobrat pel mosso per fer d’escorta del president a l’exili Carles Puigdemont és “enriquiment personal de caràcter patrimonial”, fet exclòs per la norma. El TSJC no ho va compartir, com tampoc ara la Fiscalia del Tribunal Suprem, que és l'única que pot presentar el recurs de cassació davant l’alt tribunal espanyol, segons ha informat la portaveu de la Fiscalia General de l’Estat a ElNacional.cat aquest dijous. El conflicte, descobert ara, és que Ariche hauria anunciat al TSJC la voluntat de presentar recurs, mentre que la FGE insisteix que no es presentarà pas.

La portaveu de la Fiscalia General de l'Estat ha assegurat que el posicionament del ministeri fiscal va quedar fixat en la Junta de Fiscals de Sala, amb la validació del decret del fiscal general, Álvaro García Ortíz.  És a dir, s’han d’amnistiar tots els delictes relacionats amb el procés, inclosa la malversació de l’1-O. Hi afegeixen, a més, que el magistrat Pablo Llarena, en la resolució d’aquest dilluns que desestima aplicar l’amnistia a Puigdemont pel delicte de malversació, aprova que es pot amnistiar la malversació atribuïda a Buch i a Escolà.

El magistrat Llarena ho avala

“De totes aquestes modalitats delictives, l'amnistia només ha estat exclosa en l'apropiació de fons amb propòsit d'obtenir un benefici de caràcter patrimonial. I encara en aquests supòsits, només s'ha exclòs quan el benefici és personal, permetent-se la concessió de la gràcia quan el benefici de caràcter patrimonial redundi a favor d'un tercer, tal com esdevé amb l'amnistia que recentment es va concedir a qui desviava diners públics per pagar a un tercer per la protecció d'una altra persona també aliena a la defraudació”, afirma Llarena en la plana 33 de la seva resolució i, per tant, tal com ha avançat Rac1, la Fiscalia descarta presentar recurs contra l’amnistia de Buch i Escolà.

En aquest sentit, el tribunal de la secció d'apel·lacions penal del TSJC, presidida per Ángels Vivas, justificava l'amnistia del sergent Escolà perquè indicava que no es pot separar el cobrament del sou de l'acció feta pel conseller en contractar-lo. "Resultaria una paradoxa insalvable que qui facilita a un altre l'exercici de funcions de seguretat i protecció de l'expresident de la Generalitat mitjançant el dictat d'una resolució habilitant, pugui ser amnistiat donada la falta de 'benefici personal patrimonial' i qui precisament duu a terme aquestes funcions de seguretat i protecció directament no pugui ser-ho quan la seva conducta es limita a percebre la retribució corresponent pels serveis prestats, però exclusivament dins de l'àmbit objectiu que la llei determina", argumentava la sala d'apel·lacions del TSJC, que amb aquesta resolució va ser el primer tribunal a concedir l'amnistia.

Recursos contra les resolucions del Suprem

D'altra banda, la Fiscalia General de l'Estat ha confirmat que està enllestint els recursos contra les dues resolucions del Tribunal Suprem que desestimen aplicar l'amnistia als líders del procés. Per una banda, està previst que aquest divendres es presenti el recurs contra la decisió del jutge Llarena d'inaplicar l'amnistia al president Puigdemont a l'exili i als exconsellers Toni Comín i Lluís Puig, fet amb el qual ha justificat que els manté l'ordre de detenció a l'estat espanyol. En aquest sentit, Vox ja ha anunciat que demanarà al magistrat instructor de l'1-O que reactivi les euroordres de detenció dels diputats de Junts.

El segon recurs és contra la resolució de la sala penal del Suprem, presidida per Manuel Marchena, que també ha descartat aplicar l'amnistia als líders d'ERC i de Junts condemnats per l'1-O, i que encara tenen la inhabilitació a càrrec públic vigent pel delicte de malversació. Les defenses d'Oriol Junqueras, Jordi Turull, Dolors Bassa i Raül Romeva, també preparen els recursos de súplica al Suprem.  En aquest cas, hi ha temps de presentar-lo fins dilluns vinent. 

Després de la previsible negativa del Suprem, als independentistes només els quedarà demanar empara al Tribunal Constitucional i, si cal, al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Tot i els recursos, l'aplicació de l'amnistia per als líders del procés trigarà mesos a poder-se resoldre.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!