El finançament de Vox per promocionar una campanya estatal i emergir del no-res podria acabar en un delicte penal si les investigacions evidencien el que una denúncia ha situat en el punt de mira: la irregularitat dels seus recursos econòmics. En concret, ha estat Alianza Cívica, un partit polític nascut arran de la pandèmia, qui ha interposat una denúncia contra Vox i argumenta que té proves que ho corroboren. La fiscal en cap de la Fiscalia del Tribunal de Comptes ha traslladat el cas a la Fiscalia Provincial de Madrid perquè investigui uns fets que considera penals.
Tant la denúncia com tota la documentació aportada i l'informe final de la presidència del tribunal, es trasllada a la Fiscalia complint el principi de control extern dels partits que contempla l'article 16, tal com està detallat al BOE: "La llibertat dels partits polítics en l'exercici de les seves atribucions quedaria perjudicada si es permetés com a fórmula de finançament un model de liberalització total, ja que, en aquest cas, sempre resultaria qüestionable la influència que en una determinada decisió política haguessin pogut exercir de les aportacions procedents d'una determinada font de finançament i trencar la funció dels partits polítics com a institucions que vehiculen la formació de la voluntat popular".
Així doncs, el que denuncien és que Vox no ha complert aquest requisit bàsic: "El finançament dels partits polítics ha de correspondre a un sistema mixt que reculli, d'una banda, les aportacions de la ciutadania i, d'una altra, els recursos procedents dels poders públics en proporció a la seva representativitat com a mitjà de garantia de la independència del sistema, però també de la seva suficiència. Les aportacions privades han de procedir de persones físiques o jurídiques que no contractin amb les administracions públiques, ser públiques i no excedir de límits raonables i realistes. Cal establir mecanismes d'auditoria i fiscalització dotats de recursos humans i materials suficients per exercir amb independència i eficàcia la seva funció".
Què denuncien?
La llei actual contempla "la regulació de sancions derivades de les responsabilitats que poguessin deduir-se de l'incompliment de la norma". Tenint en compte la llei, Alianza Cívica acredita poder demostrar que Vox "ha rebut i posteriorment fraccionat les donacions de naturalesa opaca en forma de microdonacions i han mantingut uns ingressos artificials sempre per sota del límit de 300 euros" a partir dels quals la llei obliga a identificar els donants. També asseguren que hi havia "tracte clientelar amb imports pagats i retornats en forma de donació".
Alianza Cívica es defineix com "un partit transversal i pragmàtic, un grup de ciutadans que van decidir unir-se durant la pandèmia per canviar les coses". A més, també destaca que totes les seves accions les fa "sense ideologies, peatges ni ambició, tan sols amb la fèrria intenció de centrar la vida política en les persones i el seu benestar".
Denúncies prèvies contra Vox
Els precedents sobre aquest presumpte finançament irregular fa temps que corren. Una exmilitant de la formació de Santiago Abascal va denunciar el 7 de juliol del 2020 l'existència d'una suposada caixa B a la seu de València amb quantitats que es fraccionaven per passar inadvertides. L'escrit, de caràcter penal, va ser dirigit a la Fiscalia Anticorrupció del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, que, tretze dies després, va concloure que no hi havia indicis de delicte. Aleshores es va tancar el cas, però es va derivar al Tribunal de Comptes perquè analitzés els fets "per si fossin constitutius d'alguna mena d'infracció administrativa". Però també es van arxivar.
D'altra banda, el 2016, el Tribunal de Comptes ja va refusar investigar Vox després que l'aleshores vicepresident, Juan Jara, rebés un escrit del tribunal on li sol·licitava que audités per donacions en metàl·lic que superaven els 460.000 euros. Aquest organisme, amb majoria conservadora del PP però també del PSOE, va decidir tancar el cas. Ara, aquesta denúncia canvia de mans i serà la Fiscalia madrilenya qui tindrà la responsabilitat d'emetre les conclusions.