“Si el Rei vol corona, corona li darem; que vingui a Barcelona i el coll li tallarem”. Aquesta és la lletra d'una cançó del grup Mesclat que la Fiscalia ha decidit investigar dins de les diligències obertes per diversos fets que van tenir lloc la passada Diada Nacional –en el marc d'una manifestació de l'esquerra independentista liderada per la CUP– en què es van cremar banderes d'Espanya i França i fotografies del rei borbó Felip VI.
En concret, la Fiscalia té la intenció d'investigar una piulada del compte de la CUP Capgirem Barcelona en què es veu manifestants cantant aquesta cançó antimonàrquica durant la manifestació per esbrinar si es va cometre algun delicte contra la Corona i les altes institucions de l'Estat.
El fet és que la cançó en qüestió, Si el rei vol corona, és un tema enregistrat per Mesclat a partir d'una lletra popular del segle XIX amb un text que fa referència a la repressió borbònica encetada arran de la desfeta catalana en la Guerra de Successió amb passatges com ara: “Fa tres segles que els borbons / pretenen ser els nostres reis / ignorant fins a quin punt / arribem a passar d'ells” o “s'explica que a Catalunya en temps de Felip Cinquè / van prohibir totes les armes, fins i tot els ganivets, / sols els ganivets de cuina i a la taula ben lligats, / perquè no fóssim ximplets, perquè no fóssim gosats, / per salvar el coll i la fava als soldats espanyolets”. La tornada és una quarteta popular mentre que la resta de la lletra va ser afegida pel grup.
Titot, cantant i de la CUP
Es dóna la circumstància, a més, que un dels responsables de la cançó és Francesc Ribera Titot, alhora músic i regidor de la CUP a l'ajuntament de Berga, que no ha pogut evitar facilitar a la Fiscalia, via tuit, la referència discogràfica per ajudar en la feina a la justícia espanyola. Això sí, indicant que el disc, si és d'interès del fiscal, té un preu de 12 euros.
En declaracions a El Nacional, Titot s'ha mostrat "molt poc preocupat" pel fet que la Fiscalia pugui investigar una de les seves cançons, apuntant que "si en volen, en tenim moltes més d'aquest estil", sigui amb Mesclat o amb Brams, el grup del qual és el cantant. Sense anar més lluny, Titot esmenta Quan t'imagino cagant, un tema que imagina el rei Joan Carles defecant. De fet, Titot apunta que la persecució de Si el rei vol corona és un dels pocs casos de problemes amb una lletra de cançó en català des de la fi de la dictadura. Amb tot, Brams ja va tenir algunes dificultats amb Federico Jiménez Losantos i les víctimes del terrorisme amb el tema Oferta de diàleg, però recorda que "al final, la cosa no va anar més enllà". "Si anés més enllà, per nosaltres millor", afegeix, conscient que podria servir per revifar l'interès en la seva obra musical.
Mesclat, els 'Independència all stars’
L’any 2002 es va formar Mesclat, un supergrup que reunia en una mateixa formació sis músics amb prou trajectòria musical a les seves respectives bandes i amb un reconegut tarannà independentista. Els integrants eren Francesc Ribera Titot, de Brams; Joan Reig, d'Els Pets; Carles Belda, de Pomada; David Rosell, de Dept. i Brams; Pep Toni Rubio, de Música Nostra i Ximboma Atòmica; i Raimon Casellas, de Cobla Catalana dels Sons Essencials i La Principal de la Nit.
Aquell mateix any van editar el seu primer disc, de títol homònim, que incloïa entre d’altres cançons Si el rei vol corona. També hi figuraven versions com Què volen aquesta gent, amb lletra de Lluís Serrahima i música de Maria del Mar Bonet; Au, jovent, de Coses i Tot explota (pel cap o per la pota), d’Ovidi Montllor. Posteriorment van publicar els discos Manilla (2004) i Cròniques colonials (2007), a més d'un EP de quatre cançons el 2012. Actualment el grup està inactiu. En aquest sentit, Titot apunta que el grup "porta dos anys d'aturada" i que actualment per revifar-lo el que caldria "és trobar prou temps", una situació que actualment "és difícil que succeeixi".